home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jobb idény a vártnál
Tóth Tibor
2019.11.18.
LXXIV. évf. 46. szám
Jobb idény a vártnál

Habár az időjárás még tavaszi arcát mutatja, a versenyidény végeztével a Spartacus Kerékpárklub tagjai röpke pihenőre térnek, hogy néhány hetes feltöltődés után újult erővel vágjanak neki a következő idényre való alapozásnak. A tizennégy tagot számláló csapat a vártnál jobban szerepelt, hiszen a kerékpározók összesen huszonhét éremmel gazdagodtak a hazai és a nemzetközi versenyeken.

A huszonhét érmet (tizenegy aranyat, nyolc ezüstöt, nyolc bronzot) öt versenyző „hozta össze”. A legtöbb versenyt, tizennyolcat, Mihajlo Bolić hajtotta, Nikolina Perčić tizenhat, Mark Perčić pedig tizenöt versenyen ült nyeregbe (sérülés miatt csak július 1-jétől edzett), míg a többiek ennél kevesebb rajtot jegyeznek.

— A keret évről évre bizonyos változásokon esik át. A legkisebbek között Andrej Višković személyében újoncot avattunk, Szalma Előd némi kihagyás után újra visszatért a kerékpározás világába, míg az ifjúsági korosztályhoz tartozó kerékpározóim: Luka Išpanović, Dino Avdić, Pavle Košić és Ognjen Zeković abbahagyták a versenysportot. Utóbbi három még a következő évben is az ifjúsági korosztályban versenyezhetett volna, de egyetemre készülnek, és nem folytatják tovább. Mark Perčić sérülése teljesen rendbe jött, így az év második felében hat éremmel gazdagította gyűjteményét. Az országoson két ezüstöt nyert, a legnagyobb sikereket azonban a külföldi futamokon érte el, Szlovéniában ugyanis megnyerte a bombaerős mezőnyt felvonultató Adria Mobil Nagydíjat, majd Bulgáriában nyert még két ezüstöt. Nikolina Perčić tizenhat versenyen tizenöt érmet nyert, csak egy szlovéniai viadalon nem fért fel a dobogóra. Az érmekből nyolc a legfényesebb fémből való, négy ezüst, három pedig bronz. Az országos bajnokságon négy érmet szerzett, ebből három arany, egy bronz, valamint összesítettben a Szerb Kupát is megnyerte. Mihajlo Bolić egy aranyat és egy ezüstöt zsebelt be, valamint a Szerb Kupa összesített rangsorában saját korosztályában a 2. helyen zárt. Stefan Jasić az országos bajnokságon bronzot nyert, Marko Tikvicki pedig a Szerb Kupában szerzett három bronzot, beleértve az összesített rangsort is. Csapatot csak az ifik mezőnyében indítottam, csak ebben a korosztályban volt elég versenyzőm. Érmet nem szereztek a fiúk, mivel az országos bajnokságot a 4. helyen fejezték be. Elégedett vagyok az eredményekkel és a megszerzett érmek számával is — mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.

Szerbiában főleg az országos szövetség rendez versenyeket, a klubok közül mindössze három-négy vállalkozik erre, mivel a biztosítás, a rendőrség, a különféle engedélyek beszerzése és hatástanulmányok előkészítése mind tetemes pénzeszközöket emészt fel. A ritka kivételek egyike a Spartacus Kerékpárklub, hiszen Szabadka városának támogatásával Tavankúton az idén is megtartották a Szabadka Nagydíja elnevezésű futamot, melyen különböző korosztályokban több mint száz kerékpározó indult. Jövőre megpróbálják a tavankúti búcsú idejére időzíteni a rendezvényt, így még többen láthatják majd a hazai kerékpársport legjobbjainak versengését.


Mark Perčić megnyerte a szlovéniai Adria Mobil Nagydíjat

A jövő évre való felkészülést előzetesen november 1-jén kezdték volna, mivel azonban a keret nagy részét fiatalabb kerékpározók alkotják, a névsorolvasást november második hetére halasztották. Az első hetekben medence, súlyzós edzés és futás szerepel a programban, az idősebbek decemberben, a fiatalabbak pedig januárban kezdik a görgős edzéseket. Január 2-án két-három szabadkai versenyző a zomboriakkal együtt Herceg Noviba utazik előkészületekre, februárban pedig a szövetség szervez tíznapos edzőtábort szintén Montenegróban, Barban.

A következő évnek a négy ifjúsági korosztályú versenyző visszavonulása miatt szűkebb kerettel vág neki a Spartacus. Mihajlo Bolić és Mark Perčić a 17 éven aluliak között indul, Miskolci Bálint, Szalma Előd, Andrej Višković és Sergej Jurčak az U15-ös csapatot alkotja majd, Stefan Jasić az U13-ban, Marko Tikvicki az U11-ben áll rajthoz, Nikolina Perčić pedig a 13 éven aluli lányok között ül nyeregbe.


Nikolina Perčić a dobogó tetején, az országos időfutam megnyerése után

Dejan Perčić a szerbiai ifjúsági válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is betölti. A válogatott mögött gazdag év áll, mely a montenegrói, majd a belgrádi edzőtáborokkal kezdődött.

— A versenyek sorát szlovákiai, majd lengyelországi, hatnapos megmérettetéssel kezdtük. Lengyelországból a csehországi világkupára utaztunk, majd a svájci világkupa és az Európa-bajnokság következett a sorban. Az angliai világbajnokságon csak a felnőttek indultak, az októberi, Trebinjén megrendezett Balkán-bajnokságon azonban újra jelen volt az ifjúsági válogatott is. A hollandiai Európa-bajnokság nem a legjobban sikerült, mert szűk, kockakövekkel kirakott pályán haladtunk, mely rengeteg esést tartogatott. A végső győzelemre is esélyes Dušan Rajović 500 méter után nagyot esett, és kénytelen volt feladni a versenyt. A kraljevói kerékpáros az Eb után egy héttel megnyerte a csehországi megmérettetést, maga mögé utasítva az Európa-bajnokságon győztes francia bringást is. A Balkán-bajnokság jól sikerült, az érmek számát tekintve a görögök mögött a 2. helyen végeztünk. Jövőre két bringás az ifiből a felnőttek közé kerül, hárman viszont ebben a korosztályban maradnak. Tőlük szép eredményeket várok, ahogyan Mark Perčićtől is, aki megnyerheti a kis Béke versenyt, ha minden a tervek szerint alakul.

A jövő évi tokiói olimpián még kérdéses, hogy indulhat-e szerbiai kerékpározó. Jelöltek vannak, de a részvételhez meghatározott számú pontot kell gyűjteni, ami csakis nemzetközi versenyeken lehetséges.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..