home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jóbarátok: újra együtt
Brasnyó Zoltán
2021.06.24.
LXXVI. évf. 24. szám
Jóbarátok: újra együtt

A Jóbarátok-nosztalgiavonaton nincsen fék. Lehet azon vitatkozni tizenhat év után, hogy milyen minőséget képviselt, beleértve a színészek tehetségét és a poénokat, esetleg szánakozni a sitcomokra jellemző háttérnevetésen, de azt hiszem, tagadhatatlan, hogy minden idők egyik legnépszerűbb vígjátéksorozata óriási jelentőséggel bírt, hatása pedig még a mai korban is érezhető.

Az Agymenők vagy az Így jártam anyátokkal persze szintén óriási rajongótáborral büszkélkedhet, de ezek csupán másolatai az eredetinek. A Jóbarátok: újra együtt éppen azzal kezdődik, hogy a készítők, David Crane, Kevin Bright és Martha Kauffman elmesélik, hogy a korábbi sorozatkoncepciókkal ellentétben itt minden szereplőre ugyanannyi időt és reflektorfényt fordítottak. Az is kiderül, hogy milyen nehéz volt a szereplőválogatás. Először azt hitték, Chandler karakterét lesz a legegyszerűbb megtalálni, később azonban ő bizonyult a legnehezebbnek.

Ross, Rachel, Joey, Phoebe, Monica és Chandler aztán szép lassan beköltözött az életünkbe, és amikor tíz év után elhagyták a lakást, egy kicsit olyan volt, mintha hirtelen mi magunk is felnőttünk volna. Közeli barátaim szabályos gyászként élték meg a Jóbarátok végét, ehhez foghatót pedig azóta sem tapasztaltam. A Jóbarátok: újra együtt tehát már régóta váratott magára. Meggyőződésem, hogy még azok is elérzékenyülnek rajta, akik nem voltak fanatikus rajongói a sorozatnak.

Először azt hittem, hogy majd húsz év után most szó szerint folytatódik a történet, és választ kapunk arra, mi történt a szereplőkkel. A Jóbarátok: újra együtt azonban inkább a kulisszák mögötti információkra fókuszál, együtt nevet a rajongókkal, meglepetésvendégeket vonultat fel, és azért több kínzó kérdésre is választ ad, mind a színészek, mind a karakterük kapcsán.

Tanúi lehetünk annak, ahogyan Rossék könnyek között újra belépnek a felépített díszletbe, kiderül, hová rejtették a felírt szövegeiket, és az is, hogy többen közülük nem igazán spóroltak a botoxkezeléseken az elmúlt esztendőkben.

A másfél órás emlékezés valódi sztárparádé, felbukkan David Beckham és Kit Harrington, de helyettük inkább az állandó mellékszereplőkből kellett volna több. Persze nem lehet okunk panaszra, mert rengetegen megjelennek — csak éppen az arányok csúsztak el egy kissé —, igaz, túlságosan rövid ideig láthatjuk őket a képernyőn. Hahotázás és bulihangulat jellemzi az egészet, néhol túl harsány, néhol túl erőltetett, de a Jóbarátok is éppen ilyen volt, és éppen ezért imádtuk. James Corden műsorvezető az ikonikus szökőkút előtt teszi fel a kérdéseket, Lady Gaga elénekli a Büdös macskát (ez a legkellemetlenebb az egész filmben), a végén pedig nem maradhat ki a The Rembrandts sem.

Ha végignézzük ezt a százperces filmet, mely egyébként a tengerentúlon az HBO Maxon, itthon pedig az HBO GO-n debütált, választ kapunk arra, hogy miért is nézik még ma is milliók a Jóbarátokat. A legfontosabb, hogy elemi erővel érezzük majd, ennek a sorozatnak milyen óriási jelentősége volt és van ma is. Hiába van benne több giccs a kelleténél, hiába próbálták meg a készítők a lehető legtöbb fan service-szel telerakni, az Újra együtt nagyon is működik, éppen azért, mert már régóta fontos volt, hogy végre elkészüljön.

Rajongóknak kötelező, de bátran ajánlom azoknak is, akik életében nem töltött be központi szerepet a Jóbarátok, mert biztos vagyok benne, hogy még nekik is érdemes megismerniük a ’90-es évek talán legfontosabb vígjátéksorozatának őszinte történetét.

Képek: www.vox.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..