home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jó volt hasznosan tölteni a szünidőt
Tóth Tibor
2019.09.17.
LXXIV. évf. 37. szám
Jó volt hasznosan tölteni a szünidőt

A mögöttünk hagyott nyári szünidőt sokféleképp tölthették el a gyerekek: voltak, akik a tengeren pihenték ki az iskola fáradalmait, mások a nagyszülőknél töltöttek tartalmas heteket, megint mások különféle táborokban vettek részt, és a szórakozás mellett új ismeretekre is szert tehettek.

Ilyen volt a Zentagunarason, az Ifjúsági Klub által harmadik alkalommal megszervezett Napsütötte Nyári Tábor, mely másfél hónapon át, kedd és csütörtök délelőttönként színvonalas, változatos, minden igényt kielégítő programot kínált az óvodások és az alsósok számára.

A gyerekek számos foglalkozás közül választhattak. A Csipkerózsa kézművescsoporttal agyagból tányérokat, dekorgumiból állatkákat készítettek, valamint kincset is kerestek a falu területén, megtanulták az alapnéptánclépéseket, énekeltek, modern tánccal foglalkoztak, akvarellt festettek, batikoltak, tornáztak, és elsajátították az elsősegély alapjait. A szervezők felelevenítették a régi hagyományos játékokat, mint amilyen a sakk, a malom, a magyar kártya… Linzerkészítés is szerepelt a programban: a gyerekek a recept alapján egyedül mérték le, mennyi cukor és liszt kell a süteményhez, majd tésztát gyúrtak, elnyújtották, kiszaggatták, és megsütötték. Balassa Emesével csapatépítő játékokat játszottak, újdonságként kémiai kísérleteket végeztek, a tűzoltókkal pedig vizes játékokban vettek részt, ami nagy sikert aratott a nyári forróságban. Az óvodások számára külön ovis napot szerveztek, velük két óvó néni foglalkozott. A kiscsapat a Csík-érre is elkerékpározott, és a cserkészetről Bábi Orsolya cserkész tartott előadást, a gyerekek szárazfát szedtek, és azt is megtanulták, hogyan kell biztonságosan tüzet gyújtani. Íjászkodtak is, sztiroporból készült állatokra lőttek, és megismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés előnyeivel is. A zárónapon közösen főztek gombócot, társasjátékokat játszottak, és szétpüfölték a korábban elkészített piñatát, melyből édességek hullottak ki, és a gyerekek nagy örömmel gyűjtötték össze őket.

— A táborral azt szerettük volna elérni, hogy a gyerekek ne a számítógép előtt töltsék szabadidejüket, hanem ismerkedjenek meg a modern játékokkal, barátkozzanak, és új tudásra tegyenek szert. A sikeres lebonyolításban harmincan vettünk részt, a gyerekek száma 25 és 30 között mozgott. Négyen mind a tizennégy foglalkozáson jelen voltak, ők az utolsó napon külön ajándékban részesültek. Terveink szerint jövőre is megszervezzük a Napsütötte Nyári Tábort — mondta Kádár Krisztina fő szervező.

A zentagunarasi Fehér Opletán Emma a negyedik osztályt kezdte szeptember 2-án.

— Jól éreztem magam, sokat játszottunk, barátkoztunk. Legjobban a tűzoltós-vizes játékok tetszettek, a nagy melegben jólesett a felfrissülés. A csapatjátékok is elnyerték a tetszésemet. Kétszer hiányoztam, a többi napon eljöttem a foglalkozásokra. Sok új ismeretre tettem szert, amit az iskolában hasznosíthatok. Tavaly is részt vettem a táborban, jövőre is eljövök — mondta Emma.

A szintén helybeli, harmadikos Fodor Alex minden foglalkozáson ott volt.

— Tartalmas táboron vagyunk túl. Sajnálom, hogy a mai az utolsó nap, jó lett volna még többet itt lenni. Számtalan új barátot szereztem, és tanultam is valamennyit. A legjobban a szelektív hulladékgyűjtést élveztem, és persze a különféle csapatjátékokat. Jövőre, remélem, a barátaim is eljönnek, mert nagyon jókat beszélgettünk és játszottunk. Várom az iskolakezdést, így találkozhatok a barátaimmal, és már a tanító néni is hiányzik — mondta Alex.

A tábor költségmentes volt a résztvevők számára, a gyerekek ingyen kapták a kellékeket, az uzsonnát és az üdítőt. A Napsütötte Nyári Tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségi titkárság, Topolya Község Önkormányzata és Zentagunaras Helyi Közössége támogatta.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..