home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jó ütemben halad a munka
Tóth Tibor
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Jó ütemben halad a munka

Hajdújárásra érve már messziről szembetűnik a hatalmas emelődaru, amely büszkén emelkedik a piros cserepes házak fölé. A helyiek szerint még sosem alkalmaztak darut a településen. Most azonban szükségessé vált a jelenléte, hiszen javában folynak a munkálatok az 1948-ban, a helyiek önkéntes munkájával épített kultúrotthonán.

Óriási szükség volt már a korszerűsítésére, a többi között több helyen is beázott már az épület. A felújítás ötletterve már 2003-ban megszületett, de sokáig nem történt semmi, mígnem 2008-ban a Tartományi Nagyberuházási Alaptól 10 millió dinárt kapott a helyi közösség, majd kis idő múlva újabb 12 milliót. A végleges tervek 2011-ben készültek el, s úgy volt, hogy már a munkálatok is meg fognak kezdődni, mégis elmaradtak. 2012-ben újabb remény csillant fel, ám ekkor sem indulhatott el a munka, mivel nem érkezett meg a pénz. Az eddigiekből okulva az idei tavasztól sem reméltek sokat a helyi közösség vezetői, júniusban azonban aláírták a szerződést a Nagyberuházási Alappal, és megkezdődhetett a várva-várt építkezés.

— Június 22-én kezdődött el a bontás, s azóta folyamatosan dolgoznak az emberek az épületen, néha húszan is — mondta elégedetten Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke. — A kifizetések is rendszeresek, az eddig elvégzett munkálatok 8,4 millió dinárba kerültek. Lassan a nagyterem belső munkálatai kerülnek sorra, várjuk a villany–, a fűtés– és a vízvezeték-szerelőket. Hajdújáráson több civil szervezet is működik, eddig helyhiánnyal küszködtek, ezért gondoltuk azt, hogy a tetőszerkezet felújításán kívül emeletet húzunk az épületre. A nagyterem természetesen a földszinten marad, a teleház eddigi otthonául szolgáló termet pedig visszaállítjuk eredeti állapotába, s a nyugdíjasok összejöveteleket tarthatnak ott, de más rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Az emeleten kap helyet a Lifka Sándor Művelődési Egyesület, a teleház, egy kisebb edzőterem, valamint szobákat alakítunk ki az idelátogatók részére. Számos látványosság található a környéken. Amit mi észre sem veszünk, az másoknak érdekes lehet. Ezenkívül több labdarúgóklub is rendszeresen edzőtáborozik nálunk, számukra szállást adhatunk, és az étkeztetésüket is megoldhatjuk az épület melletti étteremben.

Az ebből befolyó pénzek a helyi közösség és a falu fejlesztésére vannak előirányozva. Az épület területének bővítése ellenére a számítások szerint a fenntartási költségek nem nőnek jelentős mértékben. A szobák kiadásából származó bevételből már fenn lehetne tartani az épületet.

— A tavaly életbe lépett törvényt, miszerint a helyi közösségeknek nem lehet saját tulajdonuk, nem tartom elfogadhatónak. Ez az épület, amelyet a polgárok önerőből építettek 65 évvel ezelőtt, egy tollvonással a város tulajdonába került, mi csak felhasználók lettünk. A decentralizáció helyett újra központosítanak — elégedetlenkedik az elnök.

Az építkezés első szakaszának, amely magában foglalja a földszinti részt, november közepéig kellene befejeződnie, így az adventi körmenetre már az újjávarázsolt nagyteremben kerülne sor.

A napokban Hajdújárásra látogatott Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, s elmondta, hogy az alap az eddigi 22 millió dinár mellé további 28 millió dinárt folyósít, melyből a következő évre az egész munkát be lehet fejezni. Az alap szavatolja továbbá a noszai művelődési ház felépítésének megkezdését, júliusban 23 millió dinárt különítettek el erre a célra, s további 26 millió dinárral toldották meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..