home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jó újság kell!
MIKLÓS Hajnalka
2006.08.02.
LXI. évf. 31. szám
Jó újság kell!

Ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács,,Semmi sincs egészen úgy...” - Füst Milán-idézettel kezdte a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának 2005. évi tevékenységéről szóló beszámolóját Pásztor Bálint, az Intézőbizottság elnöke. Mint azt kiemelte, egyelőre még nem született meg a nemzeti t...

Ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács

,,Semmi sincs egészen úgy...” - Füst Milán-idézettel kezdte a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának 2005. évi tevékenységéről szóló beszámolóját Pásztor Bálint, az Intézőbizottság elnöke. Mint azt kiemelte, egyelőre még nem született meg a nemzeti tanácsok megválasztásáról és hatásköreiről szóló törvény, de jelentős lépéseket tettek az élet több területén is, a vajdasági magyarság fejlődését szolgálva.
Pásztor Bálint rávilágított: kiemelkedő eredményeket értek el az oktatás terén, az anyanyelvű oktatás lehetőségeinek fenntartásában és bővítésében. A VMSZ, a szabadkai önkormányzat, a Tartományi Oktatási és Művelődési Tikárság és az MNT közös fellépésének köszönhetően az idén megkezdi működését a szabadkai Tanítóképző Kar, az Újvidéki Egyetem hallgatói pedig 15 év után ismét anyanyelvükön hallgathatnak néhány általános tantárgyat.
Tavaly az MNT megkülönböztetett figyelemmel kísérte a vajdasági magyar tájékoztatás sorsát is. Részt vett a Magyar Szó Lapkiadó Kft. átszervezésében és gazdasági talpra állításában. Pásztor Bálint szerint azonban a gyermeklapok: a Mézeskalács és a Jó Pajtás támogatásában még akadnak tennivalók. Az MNT Intézőbizottsága ezenkívül figyelemmel kíséri a magyar nyelvű elektronikus sajtót is, és felemeli szavát az Újvidéki Rádió és Televízióban történtek ellen. Illetve nehezményezi, hogy az újonnan megalakult Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottságában és programtanácsában nem kaptak helyet a nemzeti tanácsok képviselői.
Az Intézőbizottság elnöke a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megalapítását is kiemelkedő eredménynek, a vajdasági magyar művelődés jogos igényének megvalósulásaként értékelte, de az Intézőbizottság számos más fontos lépéséről is beszélt. Elmondta, az MNT minden olyan kérdéssel szeretne foglalkozni, amely a vajdasági magyarság fejlődését szolgálja, így a mezőgazdaság figyelemmel kísérését is feladatául tűzte ki. Ezért az ülésen egy ötfős mezőgazdasági bizottság megalakítására is sor került.
Pásztor Bálint kiemelte: jelentős eredményeket értek el a hivatalos nyelvhasználat területén is. A Magyar Nemzeti Tanács tavaly harmadízben, az idén pedig negyedik alkalommal szervezte meg a mintegy ötven szakember és számos neves előadó részvételével A magyar nyelv hivatalos használata a közigazgatásban és az igazságügyben elnevezésű többnapos tanácskozást. A később megtartott terminológiai szeminárium - melyet a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkársággal együtt szervezett az MNT - rendkívül látogatott volt.
Az MNT Intézőbizottságának tevékenységét figyelemmel kísérve Hódi Sándor pszichológus észrevétele az volt, hogy a közvéleményt jobban be kellene vonni a tanács munkájába, és ki kellene kérni a véleményét, illetve tájékoztatni a folyamatban levő lépésekről.
Józsa Lászlótól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől az ülésen megtudtuk, hogy a napokban a kormány Emberi és Kisebbségi Jogok Szolgálata írásban közölte az MNT-vel: mandátumok lejártáig nem kerül sor a szükséges jogi lépésekre, vagyis nem születik a nemzeti tanácsok megválasztásáról és hatásköreiről szóló törvény. Amíg erre nem kerül sor - a levél szerint -, az MNT a jelenlegi politikai felállásban folytatja a munkát.
- Ez a lépés számunkra nem kedvező, nem szolgálja az érdekeinket. Úgy gondolom, hangot kell adnunk az elégedetlenségünknek - mondta Józsa László, majd hozzátette: arra kell törekedni, hogy a lehető legrövidebb időn belül használható rendeletek szerint működhessen az MNT.
Az ülés napirendjén szerepelt a határon túli magyarság identitás-megőrzését támogató magyarországi közalapítványok megszűnésével kapcsolatos kérdések megvitatása is. Józsa László arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy az anyaországi támogatási rendszerekből származó anyagi segítség a határon túli intézmények számára ez idáig nélkülözhetetlen mozgatóerő volt. Kiemelte fel kell emelnünk a szavunkat az új támogatási rendszer figyelmesebb megalkotásáért, hiszen ez nemcsak a délvidéki, hanem az erdélyi és más határon túli magyar intézmény sorsát is meghatározhatja. Az MNT írásban elkészítette az állásfoglalását, melyben felkéri a Magyar Köztársaság mindazon felelős döntéshozóját, aki részt vesz a határon túli magyarság támogatási rendszerének kidolgozásában, hogy továbbra is tegye lehetővé az érintett közösségek képviselőinek részvételét a támogatások odaítélésében.
Az MNT ülésén jóváhagyták a Magyar Szó Lapkiadó Kft. alapszabályának módosításáról szóló határozatot is. Sor került továbbá a Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Hét Nap Lapkiadó Kft. szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadására, illetve az idei év terveinek az ismertetésére.
Fehér István, az MNT tájékoztatási bizottságának elnöke felszólalásában a két magyar lap sorsa iránti aggodalmát fejezte ki. Véleménye szerint annyira alacsony az eladott példányszám, hogy hamarosan kérdésessé válik a vajdasági magyarság tájékoztatása. Szerinte egy olyan tervet kellene kidolgozni, amely el tudná hárítani azt az ,,átkot”, amely a magyar lapokon ül, illetve minél jobban népszerűsíteni őket.
Dr. Várady Tibor jogászprofesszor kiemelte, hogy az MNT működésére is kihat a magyar újságoknak, a Magyar Szónak és a Hét Napnak a sorsa. Éppen ezért javaslata szerint a Magyar Nemzeti Tanács napirendi pontjaként kell szerepelnie, hogy hogyan lehetne jó újságot készíteni.
Továbbá értelmiségiek és szakemberek számára vitafórumok szervezésére van szükség. Ezeken a fórumokon arról beszélgetnének, hogyan lehetne a lapokat érdekesebbé, jobbá tenni.
Az ülés végén a Tanács tagjai megszavazták az MNT 2005. évi zárszámadásáról szóló határozatot, illetve a 2006. évi költségvetésről szóló határozatot is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..