home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Jó kapcsolatok, további együttműködés
Szakáll Laura
2024.03.19.
LXXIX. évf. 11. szám
Jó kapcsolatok, további együttműködés

A magyarországi szerb közösség vezetőit fogadta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a párt székházában. A megbeszélésen a közös projektumokról, vállalásokról, illetve a kapcsolatok további elmélyítéséről, gyakorlatiasabbá tételéről esett szó.

A magyarországi szerbek és a szerbiai magyarok a legnagyobb haszonélvezői a két ország kiváló kapcsolatának, együttműködésének — hangzott el a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Dr. Pásztor Bálint fontosnak tartotta, hogy elnökként első alkalommal a magyarországi szerbek delegációját fogadja. Mint fogalmazott, ennek szimbolikus jelentése van.

— Nagyon sok minden összeköt bennünket. Szerbia és Magyarország, valamint a két ország kormánya között is olyan kapcsolatok vannak, amelyekről teljes joggal azt szoktuk mondani, hogy a modern kori történelemben soha nem voltak ilyen jók. Ez egy örvendetes dolog, de nem elég, ha a kormányok szintjén van ilyen kapcsolat, hanem az emberek szintjén is meg kell lennie. Ezeknek a közös vállalásoknak, közös projektumoknak a legnagyobb haszonélvezői a magyarországi szerbek, illetve a vajdasági magyarok. Ez így volt az elmúlt bő tíz évben is, így kell lennie a jövőben is. Ezen a találkozón arról beszélgettünk, hogyan tudjuk még inkább elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat, rendszeressé tenni, és az intézményeink, illetve a két nemzeti kisebbségnek a politikai vezetői hogyan tudnak minél gyakorlatiasabban együttműködni.

Alexov Lyubomir, a magyarországi nemzetiségek bizottságának alelnöke, aki a szerb közösséget képviseli a magyar országgyűlésben, azt hangsúlyozta, a határ mindkét oldalán hasonló feladatokat, problémákat kell megoldani. Alexov évekig volt a polgármestere egy magyarországi szerb falunak.

— Örömmel vettük ezt a szimbolikus gesztust elnök úrtól, hogy első delegációként éppen a magyarországi szerbeket fogadta. Mi is látunk ebben szimbolikát. Célunk a saját anyanyelvünk megőrzése, az emberek szülőföldön maradásának a segítése, a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás területén pedig azoknak a jogoknak a gyakorlatba való átültetése, amit a törvények számunkra biztosítanak. Éppen ez a közös nevező, ami mentén mi együtt tudunk dolgozni. Sokáig voltam Magyarországon egy szerb falunak a polgármestere, 1992-ben — amikor nem ilyen jó idők voltak — vettük fel a kapcsolatot a legdélebbi magyar településsel, Székelykevével. Azóta is baráti és testvértelepülési kapcsolatban vagyunk, mindig, amikor ott járunk, az egyik ottani barátom mondja, hogy mi sokkal jobban megértjük egymást, mint két magyar vagy két szerb, mert ugyanazokért a célokért küzdünk. Ti ott, mi itt. Ez az, amiért mi úgy gondoltuk, hogy számíthatunk és számítunk is a Vajdasági Magyar Szövetségre mint szövetségesre, partnerre, hisz a két szervezet feladatai ugyanazok, azonban a politikai súlyunk nem egyforma. Ezt reálisan be kell látnunk. A VMSZ koalíciós partner, kormánytagokat ad, és frakcióval rendelkezik a szerb parlamentben, mi Magyarországon sajnos nem vagyunk annyian, hogy egy ilyen politikai erőt tudjunk képviselni — nyilatkozta Alexov Lyubomir.

A megbeszélésen arról is szó esett, hogy a két ország kisebbségi önkormányzata a jövőben rendszeresen tart együttes üléseket annak érdekében, hogy minél gyakorlatiasabb legyen az együttműködés.


Fotók: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..