home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Jó esélyeink vannak
Orosz Ibolya
2004.11.17.
LIX. évf. 46. szám
Jó esélyeink vannak

Magyarkanizsán KÖRMÖCI Károly nyerte meg a polgármester-választást, aki a Vajdasági Reformisták színeiben indult. A második fordulóban leadott szavaztok ismeretében (Körmöci Károly 5646, a VMSZ jelöltje, Bacskulin István 3432 szavazatot kapott) a sajtó így fogalmazott: átütő sikert ért el,...

Magyarkanizsán KÖRMÖCI Károly nyerte meg a polgármester-választást, aki a Vajdasági Reformisták színeiben indult. A második fordulóban leadott szavaztok ismeretében (Körmöci Károly 5646, a VMSZ jelöltje, Bacskulin István 3432 szavazatot kapott) a sajtó így fogalmazott: átütő sikert ért el, fölényes győzelmet aratott. Ennek egyik oka, hogy a Tisza-parti város lakói hosszú évek után végre magyarkanizsait szerettek volna látni a polgármesteri székben. A másik ok nyilván az volt, hogy gazdasági szakember, hozzáértő és tapasztalt közgazdász legyen a község első embere, aki valóban tenni tud a város és a község településeiért. ,,Nekem meggyőződésem, hogy a programom volt a döntő, hogy a polgárok arra szavaztak, amit a programomban kínáltam'... ,,Ez a program nem politikát tartalmaz, hanem a gazdaságra összpontosít, a jólét megteremtésére irányul -- természetesen sok munka és összefogás árán - nyilatkozta az új polgármester.
* Jó gazdasági szakemberként ismerik, volt egy jó munkahelye, amelyet most föladott a polgármesteri szék miatt - miért?
- Harminchét szolgálati év áll mögöttem, s pályafutásom alatt dolgoztam már minden területen: állami intézményben, a gazdaságban - alakulófélben levő vállalatban, majd ugyanebben a már működő vállalatban (FIM), de magánvállalatban is (Partner) -, közigazgatásban. 1996 és 2000 között az önkormányzatban a végrehajtó bizottság elnöki posztját töltöttem be, onnan mentem a Partner építőipari magáncégbe, s onnan jöttem most a községházára. Ez a 37 év lehetőséget adott arra, hogy megtapasztaljam a dolgokat a kerítés mindkét feléről: belülről is, kívülről is. Ennek a tapasztalatnak a birtokában pedig sokkal könnyebb fölmérni az adott helyzetet egy adott pillanatban. Bárhol dolgoztam, mindig az vezérelt, hogy a vállalt munkafeladatot a legjobb tudásom szerint és a lehetőségekhez képest maximálisan teljesítsem. Ugyanakkor mindig fontos volt számomra, hogy a feladatot ne pusztán úgy oldjam meg, ahogy én látom jónak, hanem úgy, hogy közmegelégedést váltson ki. Úgy érzem, sikerült. Ebben megerősít az a tény is, hogy ennek az ellenkezőjét senki sem mondta -- aki a községi kormány élén végzett munkámról annak idején esetleg nem mert elmarasztalót mondani, megtehette volna az elmúlt négy év alatt, amíg a Partnerben dolgoztam, de ilyen nem volt. Állandó munkám mellett a társadalmi-politikai életben is tevékenyen részt veszek, ezért úgy éreztem, hogy Magyarkanizsa község minden polgárának elnökeként tehetek valamit ezért a közösségért, ezért a mezővárosért és a településeiért.
* Az új önkormányzati törtvény életbe lépésével polgármesternek lenni nagy kihívás...
- Az önkormányzati törvény meglehetősen szabad kezet ad a község irányításában, de nagyobb kötelezettséggel is jár. A polgármester szinte az egyedüli felelős az esetleges sikertelenségekért is. A községi tanácsnak csak tanácsadó szerepe van -- amely biztosan megtesz mindent azért, hogy a lehető legjobb megoldásokat javasolja -, de ezeket a javaslatokat magamnak kell tanulmányoznom, és a végső döntést nekem kell meghoznom, így a felelősség is az enyém. A községi képviselő-testültnek továbbra is az a szerepe, hogy elfogadja az előterjesztett dokumentumokat vagy elvesse őket. A KKT munkájával kapcsolatban mindig felmerül a probléma: vajon a testületnek mind a 29 tagja eléggé elmélyedt-e egy-egy kérdéskörben, ténylegesen ismeri-e az adott tárgykört vagy csak felületesen? Szóval: a községi parlament is inkább csak tanácsadó testületként működik. A községi tanácstól természetesen fontos szakmai támaszt kapok. Ennek a testületnek 4+1 tagja van: 4 tanácstag és a község alelnöke. Az alelnök MARÁCI Nándor, a tanács három tagját a községi képviselő-testület alakuló ülésén már megválasztottunk: MISKOLCI Géza (mezőgazdaság és környezetvédelem), PÁLINKÁS József (turizmus) és Goran NIKIÈIÆ (oktatás, művelődés, sport) személyében. A tanács negyedik tagja VADÁSZ KÁVAI Piroska lesz, akinek reszortja a kis- és középvállalkozások és a kereskedelem. A csapat tagjai viszonylag fiatal emberek, ugyanakkor a reszortul kapott területen 15-20 év tapasztalat áll mögöttük. És van egy másik vonulat: a község kiváló szakembereinek a bevonásával összekovácsolódó csapat, amellyel nagyon serényen dolgozunk községünk fejlesztési programjának a kidolgozásán. Először is föltérképezzük, hogy hol tartunk ma, s körvonalazzuk, hogy milyen irányba akarunk menni. Azt mondtuk, hogy a fejlesztési programban a mezőgazdaság mellett a kis- és középvállalkozások, a környezetvédelem és az egészségügyi turizmus kap kiemelt helyet - az utóbbi esetében az 500 fekvőhelyes gyógyfürdő jó alap ahhoz, hogy új munkahelyeket tudjunk teremteni néhány száz dolgozónak. Olyan csapatot (közgazdászok, jogászok) szeretnénk összeállítani, amelyből fölállhat majd a fejlesztési bizottság, amely szorosan együttműködik a községi tanáccsal. Itt merül fel a községi menedzser kérdése, s ennek a szerepköréről mindössze néhány mondat erejéig szól a törvény, a többi találgatás.
* Ki lesz Magyarkanizsa község menedzsere?
- A jó szakember mindenütt kell, annak már jó munkahelye van. S az a munkahely biztosabb, mint az önkormányzatban. Beszélgettem néhány jelölttel, név még nincs, s mivel ennél sürgetőbb feladatok is vannak (helyzetfelmérés, a kiemelt ágazatok fejlesztési tervének mielőbbi elkészítése), a menedzser kérdésével most nem foglalkozom. Elégedett vagyok a csapattal, habár nem pontosan úgy állt össze, ahogy szeretném, de abban a bővebb, majdani fejlesztési tanácsban ott lesznek azok a szakemberek is, akik az önkormányzatban ugyan nem töltenek be posztot, de tenni akarnak a városért valamit. Ha így nézem, akkor azok az emberek, akik akarnak tenni, itt vannak velünk, mellettünk.
* Részletezné ezeket a sürgető feladatokat?
- A község fejlesztési tervének a kidolgozása tulajdonképpen a választási programomba foglaltak valóra váltásának a kezdete. Ez egy nagy horderejű munka, s a tervet nem lehet néhány nap alatt teljesíteni. Az év vége pedig itt van, 2-3 hét múlva megjelennek azok a pályázatok, amelyeket nem hagyhatunk ki, pénzekre kell pályáznunk. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan kell végezni a munkát: készíteni a község nagy fejlesztési programját, elkészíteni azt a bizonyos statisztikai tortát, amelyből kiderül, hány szelet a mezőgazdaságé, mennyi a kis- és középvállalkozásoké, mennyit a turizmusé... Ugyanakkor sürgősen el kell készíteni minden szektor programját, s egy hónap múlva, a pályázati dokumentáció részeként be kell nyújtani a fejlesztéshez szükséges anyagi támogatások elnyerése végett. Pillanatnyilag ez a legfontosabb feladatunk. És nem könnyű. Valamikor az önkormányzatnak, a városelnöknek nagyobb betekintése volt a vállalatok munkájába, rendszeresen érkezett a statisztika, hogy hány alkalmazott van a község gazdaságában, egészségügyében, iskoláiban stb. Ma szinte csak a munkanélküliek számát ismerjük, de ha azt kérdezné, hogy Magyarkanizsa községben hányan vannak munkaviszonyban, azt kellene válaszolnom: nem tudom. Márpedig a tervezésben a mai helyzetből kell kiindulni...
* Valahol azt nyilatkozta, hogy Magyarkanizsa község gazdasági helyzete ,,nem vészes'...
- A köztársasági átlaghoz viszonyítva valóban valamivel jobb a helyzet, ám ha a Nyugathoz hasonlítjuk magunkat, akkor ez egy csöppet sem vigasz. Sokat jelent viszont az, ha valakinek zoknija és cipője is van, mások meg kénytelenek mezítlábasan cipőbe bújni, vagy éppenséggel zokniban járnak. Ilyen értelemben mondom, hogy nem kell kongatni a vészharangokat, inkább arra összpontosítani, hogy javuljon a helyzet. Nagyon bízom abban, hogy a csődben levő vállalataink (a söprűgyár, a malom) hamarosan gazdára találnak, s aki megveszi őket, azért teszi, hogy termeljen, és nem azért, hogy lakat kerüljön rájuk. Ami a Keramikát illeti, én úgy látom, hogy a dolog a törvény sínpárjára került, s jogi úton gyorsan tisztázódik a helyzet. A FIM működőképes, a Potisjével, miután megvásárolta a Tondach, nincs különösebb probléma, a paprikafeldolgozó magánüzemek bizakodóak, a mezőgazdaságnak is lesznek esélyei, ha nem a politika szabja a játékszabályokat. Az a földrajzi tény, hogy Magyarkanizsa község a határsávban terül el, jobb fejlődési esélyekkel jár, s tudnunk kell kihasználni azt az előnyt, hogy a szó szoros értelmében Európa kapujában vagyunk. Községünkben az emberek akarnak is, tudnak is dolgozni, és be is fogják bizonyítani azoknak a befektetőknek, akik Szerbiába jövet Magyarkanizsát nem tudják elkerülni. A horgosi határátjárónál benzinkutak épülnek (éttermekkel, autómosóval stb.), amelyek 80-100 embernek tudnak majd munkát adni. Amikor a befektetőkkel tárgyaltunk, azt kértem tőlük, hogy a munkásokat a községünkből, elsősorban Horgosról és Kispiacról verbuválják, s ők ezeket a feétételeket el is fogadták. Megmondtam, nekik az is feladtuk, hogy ezt a közösséget valami módon segítsék: anyagiakkal támogassák az úthálózat fejlesztését, a sportot, a kultúrát.
* Vállalt feladatok a kultúra terén?
- Az önkormányzati vezetés továbbra is támogatni fogja a polgárok nemzeti hagyományainak az ápolását, igyekszem hangsúlyt helyezni a nemzeti önazonosság ápolására, az itt élő polgárok nemzeti ünnepeinek a méltóképpen való megünneplésére, mert ez is nagyon fontos része az együttélésnek és az itt maradásnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..