home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Jó előjelek
Fehér Márta
2019.09.22.
LXXIV. évf. 38. szám
Jó előjelek

Bizakodás övezi Trócsányi jelölését Szerbiában — Aleksandar Vučić Ferenc pápával találkozott — Büszkeségnapi felvonulás Belgrádban

Bizakodás övezi Trócsányi jelölését Szerbiában

Örömének adott hangot a szerbiai államvezetőség és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, miután kiderült, hogy dr. Trócsányi László volt magyar igazságügyi minisztert jelölték az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosa tisztségre. Az uniós csatlakozás göröngyös útját járó Szerbia — melyet az EU bővítésben bizonytalan és egyéb problémákkal terhelt előző vezetői gyakran méltatlan „előszobázásra” kényszerítettek — kormánya úgy értékelte, hogy előrelépés várható Szerbia uniós integrációs folyamatában, tekintettel Magyarország bővítéssel kapcsolatos álláspontjára, valamint a Szerbia és Magyarország közötti kiváló, történelmi csúcson levő kapcsolatokra. A VMSZ elnöke örömét fejezte ki, hogy a szerbiai döntéshozók és az átlagemberek is pozitívan fogadták a jelölés hírét. A Magyar Szónak nyilatkozva kifejtette: Szerbia ma felkészültebb az uniós tagságra, mint ahogyan azt a tárgyalási folyamat tükrözi. A 2025-beli csatlakozás szerinte politikai kérdés, és ha Brüsszelben „leengedik a kézifékeket”, akkor az összes tárgyalási fejezetet meg kell nyitni, azután pedig racionálisnak lenni, azzal a szándékkal, hogy 2025-ig Szerbia uniós tagországgá váljék — részletezte. Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország számára csakis előny származhat Trócsányi László jelöléséből, illetve kinevezéséből — így értékelt a hivatalos Belgrád. Ana Brnabić szerb miniszterelnök azt nyilatkozta, egyértelmű, hogy a biztosok az Európai Bizottságban nem országukat képviselik, ám az sem történhet meg, hogy a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatoknak ne legyen hozadéka. Zorana Mihajlović kormányalelnök véleménye szerint a jelölés egyértelmű jele annak, hogy az Európai Unió változtatna eddigi bővítéspolitikáján, a jövőben pedig kizárólag a tagjelölt országok által elért eredményeket venné figyelembe. Az európai integrációért felelős miniszter, Jadranka Joksimović is örömmel fogadta Trócsányi László jelölését, kiemelve, hogy Budapest már hosszú ideje egyértelműen támogatja az EU bővítését, és határozottan támogatja Szerbiát az európai integrációs úton. (Szerbiai RTV, Tanjug, MTI)

 

Aleksandar Vučić Ferenc pápával találkozott

A Vatikánban fogadta a szentatya a szerb államfőt. Az eseményről a Novostinak egy magas rangú vatikáni tisztségviselő azt nyilatkozta, Ferenc pápa azt szeretné, hogy Szerbia mielőbb csatlakozzon az Európai Unióhoz, mert az egyesült Európa projektuma csak akkor fejeződhet be, ha a nyugat-balkáni országok is integrálódnak. Arra is emlékeztetett, hogy a Vatikánnak eddig is befolyása volt a brüsszeli politikára, ahol korábban is üdvözölték a katolikus egyházfő kezdeményezéseit. A hasznosnak és konstruktívnak nevezett találkozón a katolikus egyház feje ismét kifejezte vágyát, hogy Szerbiába látogasson. (Novosti)

 

Büszkeségnapi felvonulás Belgrádban


Fotó: Beta

A szerb fővárosban megrendezték a hatodik Pride-ot, a több mint ezer résztvevő az idén azok előtt a szülők előtt tisztelgett, akik kitartanak gyermekük mellett, és büszkék rá. Az LMBT+ közösség tagjainak az a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a különbözőség elfogadására. A sétán részt vett Ana Brnabić szerb kormányfő is, aki ekképp fogalmazott: „Úgy vélem, hogy ezen a napon ismét a béke, a szeretet és a tolerancia üzenetét terjesztjük. Szerbia jó úton halad, szerintem a társadalmunk egyre elfogadóbb. A szervezők elmondása szerint követeléseik évek óta ugyanazok: erőteljesebb küzdelem a közösség tagjaival szembeni diszkrimináció és erőszak ellen, valamint az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolatról és a nemi identitásról szóló törvény meghozatala. A büszkeségnapi felvonulással egyidejűleg tiltakozók egy csoportja ellenrendezvényt szervezett, egy több tucat fős társaság megpróbálta lezárni az LMBT+ közösség tagjainak útvonalát, a rend őrei öt-tíz személyt vettek őrizetbe, miután összetűzésbe keveredtek. A felvonuláson számos közéleti személyiség, köztük Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője és Kyle Scott, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete is jelen volt. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..