home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Jézusom, bízom benned!
Szilágyi Edit
2023.03.21.
LXXVIII. évf. 11. szám
Jézusom, bízom benned!

A Keresztény Értelmiségi Kör gyűlése a Domus Pacisban

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) közösségépítő előadással egybekötött tanácsülését a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban tartották meg.

A tanácsülés előtt ft. Palatinus István magyarkanizsai plébános és a szerbiai Mária Rádió magyar nyelvű műsorainak igazgatója tartott érdekfeszítő előadást A Mária Rádió közösségépítő hatása vidékünkön címmel.

— A Mária Rádió jóvoltából, de attól függetlenül is igen fontos meghatározni azokat a közösségépítő impulzusokat, amelyeket egymástól lehetne hallani, amelyeket egymást bátorítva át lehetne venni, és ezzel előbbre jutni, hiszen nagyon fontos, hogy Krisztusról tegyünk tanúságot, mert benne találjuk meg a boldogságot — kezdte előadását Palatinus atya. Az idők változását szem előtt kell tartani. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy együtt, hívők, papok, püspökök és az összes keresztény alkotja az egyházat, és azt sem, hogy szerepünk, küldetésünk van benne. Meg kell találni azokat a pontokat, ahol meg tudjuk beszélni a hittel kapcsolatos életünket, nézeteinket. Közösségekhez való kapcsolódás a KÉK jelenléte is, mely segít a lét, a világ, az események megértésében. Az evangelizáció fontosságára a média is felfigyelt, mondta az előadó, majd kitért a Mária Rádió megszólaltatására, műsoraira, melyek kezdetben nagy újdonságként hatottak. A gyökerei a ’70-es évekhez kötődnek.

A Mária Rádió egyik alapítója Emanuele Ferrario volt. Rendszeresen járt szentmisére a feleségével. Emanuele eljutott Međugorjéba. A zarándoklat mély hatást tett rá, elmélyült a hite. A felesége súlyosan megbetegedett, és képtelenné vált arra, hogy személyesen is részt vehessen a szentmisén. Hogy ne érezze a misén való részvétel hiányát, elindított egy plébániai rádiót, melybe be tudtak kapcsolódni az ágyban fekvő betegek vagy öregek, így természetesen a felesége is. Ezután rövid idő alatt országosan, majd később nemzetközileg is elterjedt a Mária Rádió. A rádió révén beteljesült a fatimai szűzanya még 1917-ben tett kérelme, hogy egy időben az egész világon a világ minden székesegyházában a püspökök ajánlják fel a világot a Szűz Anya szeplőtelen szívének. Ez az 1987-es Mária-évben megtörtént. Az alapító minden pillanata az Isten szolgálata lett. Fantasztikus erővel és elkötelezettséggel, illetve az égiek segítségével valami igazán csodálatos dolgot hozott létre, írták róla és vele kapcsolatban a lapok.

A rádió műsora szélesebb sávban is elérhető lett, az egész egyházmegyére kiterjedt, majd behálózta Olaszországot. A ’90-es években Európában eljutott 78 országba, és már kb. 90 szerkesztőségen keresztül hirdeti az evangéliumot. Magyar nyelven a Délvidéken szólalt meg először a Mária Rádió. Megvalósult az is, hogy létre lett hozva a Magyar Mária Rádió társulata, ahol minden magyar rádiós szerkesztőség jelen van. Együtt beszélik meg a prioritásokat. Közösséget formáló ereje van.

A térségekben, ahol létrejön a szerkesztősége, földi frekvenciára van szükség, hogy azok is hallgathassák, akik az újszerű eszközöket nem tudják használni, hozzájuk is eljuthasson Isten üzenete. Fontos megragadni minden eszközt, hogy a személyes találkozások mellett, illetve a média lehetőségeit figyelembe véve a világ bármelyik pontján hallgatható legyen — hangsúlyozta az előadó, sorolva az internetes elérhetőségeket is.

Az előadó igen fontosnak találta a KÉK helyi csoportjai vagy az imacsoportok meglátogatását, a promóciókat, a fiatalabb nemzedék megszólítását. Kapcsolatokat kell teremteni, beszélni a Mária Rádióról az iskolákban, kórházakban, idősek otthonában. Isten jó szándéka előtt nincs lehetetlen. A Mária rádiós közösségek, mint amilyen például a rózsafüzért imádkozók közössége, jól működnek. A mi vidékünkön ez nagy kincs, szinte minden egyházközösségben létezik a rózsafüzér-koszorú. Magyarországon nem volt ilyen jellegű közösség, de idővel megismerték és megszervezték.

Fontos lenne a KÉK internetes lapjának a megjelentetése is, mint amilyen a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) lapja, a nagy népszerűségnek örvendő JEL újság. Fontosak a szórólapok (pl. hogyan kell imádkozni a rózsafüzért). A lényeg a közösségépítésen van.

A tanácsülés két legfontosabb pontja a Keresztény Értelmiségi Kör 2022. évi munkájának értékelése, valamint a 2023-ra vonatkozó tevékenységi terv megvitatása és elfogadása volt.

Az előző év a nehézségek ellenére sikeresnek bizonyult. Tribünök remek előadókkal, zarándoklatok, lelki napok jellemezték. A média foglalkozott a KÉK-eseményekkel, mind az itthoni, mind a magyarországi JEL újság is.

Az idei év az előzőekhez képest mozgalmasabban indult. A helyi csoportok tartottak KÉK-tribünt, volt könyvbemutató, áprilisra a tribünök mellett egy igen érdekesnek ígérkező horvátországi zarándoklatot terveztek, májusra a KÉK képviseletében részvételt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének küldöttgyűlésén, majd pedig bibliai napot Zentán. Júniusban trianoni megemlékezés lesz, kecskeméti látogatás a nemzeti összetartozás napján, valamint a már hagyománnyá vált barátkozási nap és az évi közgyűlés a Domus Pacisban. Júliusban a lelkigyakorlatos ház búcsúján vehetnek részt a KÉK tagjai. A KÉK védőszentjének, Szent Ágostonnak az ünnepe Topolyán lesz. A szeptember mindig igen mozgalmas, akkor sem maradnak el a KÉK-tribünök, de koszorúzás is lesz Szabadkán Szép Ferenc szobránál, majd bibliai nap Nagykikindán és elnökségi ülés. Októberben a KÉK csatlakozik a KÉSZ zarándoklatához, novemberben a képviselői jelen lesznek a KÉSZ küldöttgyűlésén, decemberben a tervek szerint megtartják a szintén hagyománnyá vált adventi lelki napot a Domus Pacisban.

A jelenlévők leszögezték, hogy folytatni kell az eddig jól működő munkát, bővíteni a tagság létszámát és tevékenységet, illetve követni Palatinus atya tanácsát a közösségépítés fontossága kapcsán, mert ez a mai rohanó világban elkerülhetetlen.

A megjelenteket Szabó Károly, a KÉK elnöke köszöntötte, a programot Borbély Béla irodavezető ismertette. Az előadást és a tanácsülést ima nyitotta és zárta.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..