home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jézus születéséről adtak hírt
Dienes Brigitta
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Jézus születéséről adtak hírt

A tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskola felsős diákjai a 2014. év végén betlehemes játékokkal varázsolták szebbé és áhítatosabbá a karácsonyi ünnepkört a községben. Felkészítőjük Vas Sarolta és Kocsis Dékány Anita magyartanárnők voltak. A betlehemezés előzményeiről és az élményekről Vas Sarolta tanárnőt kérdeztem.



* Úgy tudom, meghívásos pályázatra jelentkeztetek.

— A SzékelyKapu-ZöldKapu elnevezésű nemzetközi akcióra jelentkeztünk. A pályázat valójában meghívásos alapon működik. A programot az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány támogatta. Célja, hogy a gyermekeket és a pedagógusokat a közösségi kultúrával, öngondoskodással és környezeti neveléssel kapcsolatos élményszerű együttműködésre késztesse. A rendezvényekkel a humanitárius és a társadalmi kezdeményezéseket szeretnék erősíteni, arról nem is szólva, hogy ezáltal lehetőségünk van bekapcsolódni neves világszervezetek partnerségébe.

* Honnan ered az általatok választott betlehemes játék?

— A mi előadásunk alapja tornyosi és zentai gyűjtésből származik.

* Mi volt a benyomásotok, a fellépő tanulók mennyire ismerték a betlehemezési szokásokat?

— A legtöbbjüknek személyes élménye még nem volt ezzel kapcsolatban. Többen közülük először vettek részt betlehemezésben.

Felléptünk a tiszaszentmiklósi óvodások előtt, a hódegyházi Szent Erzsébet-parókián nagyközönség előtt játszottunk, bemutatkoztunk a csókai óvodásoknak a Városi Könyvtárban, valamint Csóka község polgármesteri hivatalában. Láttak bennünket Zentán a Karácsonyi kavalkád elnevezésű rendezvényen, valamint a tiszaszentmiklósi iskolában.

* Hány diákot sikerült bekapcsolni a megmozdulásba?

— A betlehemes játékot tizenkét helybéli iskolás adta elő. Nehéz volt választani a gyerekek közül, hiszen többen is szerettek volna részt venni. A jeleneteket igyekeztünk ének- és furulyaszóval, tánccal színessé varázsolni.

* Az utóbbi években nem igazán volt látható betlehemezés ezeken a kis településeken. Milyen visszhangra talált a fellépésetek? Lesz-e folytatása a következő évben?

— Igazán jó visszajelzéseket kaptunk a közönségtől. A betlehemezés végén megtelt a puttony, melyet a gyerekek magukkal hoztak. A kapott ajándékokat természetesen rászorultsági alapon igyekeztünk elosztani. A betlehemezés hagyományát tovább szeretnénk éltetni Tiszaszentmiklóson és a község egész területén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..