home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jézus Mária! Feldolgozták a Casanovát!
Zvekán Péter
2019.08.14.
LXXIV. évf. 32. szám
Jézus Mária! Feldolgozták a Casanovát!

A zene világában mindig is divat volt újragondolni egy dalt, legyen az nagy sláger vagy teljesen ismeretlen.

Az új változatok aztán néha feledésbe merülnek, azaz nem ütik meg a mércét, a másik részük egyszerűen csak okés, és van, amikor sokkal jobbra sikerednek az eredetinél. Magyarországon DR BRS indította el a ’90-es évek slágereinek feldolgozását, így először megszületett az új Hol van az a lány, majd a Tűzvarázsló. Mindkettő elég jól szerepelt, és gondolom ezen felbátorodva akart Lotfi Begi is erre az útra lépni. Az a Lotfi Begi, aki olyan számokért felelős, mint a ByeAlex és a Sleppel felvett Bababo, a Kollányi Zsuzsi-s Valahonnan vagy a Rúzsa Magdi-s Ég és föld.
 


 

Már az iménti felsorolás miatt sem értem, hogy jelenleg az egyik legmenőbb magyar producer miért döntött úgy, hogy feldolgozza a Zoltán Erika-féle Casanovát. Ráadásul kikkel? Az új változatban Lotfi Begi és Zoltán Erika mellett Dér Heni és Curtis is szerepel, azaz sikerült közepesen ismert előadókat maga köré gyűjtenie — oké, egy kicsit rosszmájú voltam... Szóval az előadókkal való együttműködés gondolata még nem volna baj, de azt ki találta ki, hogy Heni ebben a dalban ne énekeljen, hanem rappeljen? A teljesítménye szerintem értékelhetetlen. Annyit lehet pozitívumként kiemelni, hogy a számhoz készült klipben megbizonyosodhatunk róla, hogy Heni a nagy fogyása óta még mindig jól tartja magát. Totál fitt a csaj, szóval a kinézet az ötös, de a rappelés?
 


 

És erre az egészre jön Curtis, akit a botrányai miatt mostanában vagy nagyon szeretnek, vagy nagyon nem, majd ott van még Zoltán Erika is. Róla nem írhatok rosszat, most is éppen úgy énekli a refrént, mint jó harminc éve, amikor az eredeti változat felbolygatta a magyar popszcénát. Még a kinézetével sincs bajom, minden oké. Ráadásul Lotfinak is jár az elismerés azért, ahogyan a refrént újrahangolta. Az egészet nézve viszont van egy kis bajom. Ez pedig az, hogy olyan érzésem támadt, mintha két nem feltétlenül összeillő dalt mostak volna össze. S valahol valóban ez történhetett, mert a refrén alapötlete maradt az eredeti, a többi viszont teljesen új. Szóval szerintem sokkal jobb lett volna, ha Zoltán Erika egyszerűen csak elénekli a refrént, mondjuk, ötször egymás után, és kész. Ilyet ritkán írok, de konkrétan nekem az eredeti dal sokkal jobban tetszik, mint ez a 2019-es verzió.

Ettől függetlenül üzleti szempontból biztosan nem rossz döntés, mert a magyar piac szereti az ilyet. A határon túl lesz egy kicsit nehéz érvényesülni, de ne nekem legyen igazam. A végeredményt már megtekinthetitek a YouTube-on, ahol nemcsak egy egyszerű lyric klippel próbálják kiszúrni a szemünket, hanem rendesen, becsületesen leforgattak egy videót, ahogyan azt kell. A cikk írásakor a megtekintések száma 1,2 millió. Szerintem 1,2 millióan lepődtek meg azon, hogy Heni rappel — de ez csak az én véleményem. 


Nyitókép: Lofti Begi (4cdn.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..