home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jelmez, fánk, bőgőtemetés
Zséli Ágnes
2018.02.14.
LXXIII. évf. 6. szám
Jelmez, fánk, bőgőtemetés

Kalóz-, varázsló-, tűzoltó-, gomba-, vadász-, bennszülöttjelmezbe öltözött törökbecseiek lepték el az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jelmezes batyubált, melyet az idén is a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezett.  

A tizennyolcadik alkalommal sorra kerülő mulatságra a helyiek, úgy a fiatalok, mint az idősebbek, álarcok mögé bújva érkeztek. A céljuk az volt, hogy társalogjanak, mulassanak, és mindenképp elűzzék a telet.


— Az idén mi vállaltuk a farsangi bál szervezését — mondta Sápi Rozália, a Bokréta kézimunkacsoport vezetője. — A részvevőket gazdag programmal vártuk, mert tudjuk, hogy a helybeliek szívügyüknek tekintik ezt az összejövetelt, s ami a legfontosabb, az ilyen jellegű események összetartják a közösséget. Örülünk, hogy több éve az egyesület fiatal táncosai, énekesei is kiveszik a részüket a feladatokból. Az idén is vidám, szórakoztató jelenettel temették el a nagybőgőt, mely hangszer a farsangi vigasságok elmaradhatatlan tartozéka. Újra felelevenítettük a régmúlt idők szokásait, amikor is a bőgőtemetésre hagyományosan húshagyókedden került sor — az egész éjjel tartó bál zárásaként. Éjfélkor egy abrosszal leterített asztalra fektették a legnagyobb hangszert, a bőgőt, hogy méltóképp elbúcsúztathassák a vigasságok időszakát. A legrátermettebb legényt tették meg „kántornak”, és kezdődhetett a „szertartás”.

A fiatal néptáncoktatónk a jelenlevőknek előadott parodisztikus búcsúztatójában senkit sem kímélt, mindenkit pellengérre állított, de ennek ellenére senki sem haragudott meg rá. A táncos lábú lányok pedig tiszta szívvel siratták a fehér abrosszal leterített, hűvösre kerülő jelképet.

A szervező még azt is hozzátette, hogy semmiképp sem maradt el a farsangi fánk, valamint a jelmezek díjazása.

A sikeres rendezvényen a talpalávalót a Kalász zenekar húzta egészen hajnalig.
 

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..