home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jelentősen javult a helyzet
Tóth Tibor
2022.12.28.
Jelentősen javult a helyzet

Alig több mint egy hónap leforgása alatt Horgoson újra falugyűlést tartottak, melyen 137 helybeli polgár jelent meg, további 80 pedig online követte a fejleményeket. A polgárok kezdeményezésére összehívott találkozón megvitatták a november 17-ei lakossági fórum és a november 24-ei horgosi lövöldözés óta történt eseményeket.

November 24-e óta a faluban nyugalom van, a helyzet jelentősen javult, migránssal csak elvétve lehet találkozni. Az elmúlt időszakban a csendőrség és a rendőrség több alkalommal begyűjtötte a migránsokat, és a horgosi polgárok valamelyest fellélegezhettek, mert a 2015 óta tartó nyomás enyhült. A csendőrség szükség szerint megjelenik a településen, a rendőrség pedig állandó jelleggel ott van, sőt még civil ruhás rendőrök is ügyelnek a polgárok biztonságára.


A helyi lakosok ezúttal kisebb számban vettek részt az összejövetelen, de így is megtelt a művelődési ház nagyterme

Stojanović Olga horgosi lakos, a falugyűlés szervezője és szóvivője beszámolt a migránsügyi munkacsoport november 30-ai üléséről, melyen választ kaptak a november 17-ei gyűlésen megfogalmazott követeléseikre. Eszerint a horgosi rendőrörs továbbra is működni fog, a bezárásáról szóló információk megalapozatlanok és valótlanok, sőt a lehetőségekhez mérten növelik is a rendőrök számát. A nagykikindai rendőr-főkapitányság vezetői arra kérik a horgosi polgárokat, hogy a bejelentésekkel kapcsolatban a horgosi rendőrörs helyett a magyarkanizsai rendőrkapitányságot hívják, mivel előfordulhat, hogy a Horgoson szolgálatot teljesítők teljes létszámban járőröznek. A zöldhatáron lévő kapu közelében a határvédelmet a horgosi határrendészet látja el. A Magyarországgal megkötött államközi megállapodás értelmében Szerbia köteles minden, illegális határátlépés miatt visszaküldött személyt befogadni. A határzónába visszatoloncoltakat az ország területén található befogadóközpontokba szállítják. A munkacsoport kapcsolatba lép az utasok szállításával foglalkozó vállalatok vezetőivel, akiktől kérik, hogy egyes vonalakat nyilvánítsanak a diákok szállítására tervezett járatokká, ezzel megakadályozva a migránsok jelenlétét a diákokat szállító autóbuszokon. Javaslatként felmerült, hogy a szabadkai rendőrök jelenlétével és intézkedéseivel akadályozzák meg a migránsok felszállását a diákokat szállító autóbuszokra. Az ügyészség és a szabálysértési bíróság gyorsított eljárásban intézkedik a taxisok felelősségre vonása tekintetében az egész ország területén. Már több taxis ellen indult eljárás, és egy szervezett csoportot is lefüleltek. A helyi közbiztonság további növelése érdekében az önkormányzat a menekültügyi bizottságtól további forrásokat és újabb személyek felvételét kéri, akik Horgoson közbiztonsági feladatokat látnának el a nap 24 órájában. A főbb migránstáborok megtisztítása és felszámolása az önkormányzat közvállalatainak bevonásával megtörtént, az ideiglenes migránstáborokból az összes hulladékot a szeméttelepre szállították. Drogkereskedelemmel és prostitúcióval egy bizonyos, Horgoson élő etnikai csoport foglalkozik. A rendőrség a szabálysértési bírósággal és az ügyészséggel együttműködve intenzíven dolgozik e személyek nyomon követésén és elfogásán, a szociális munkaközpont pedig az igazságszolgáltatás és a rendőrség bevonásával tevékenykedik a gyermekprostitúció megakadályozásán.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere felszólalásában kiemelte, az önkormányzat az elmúlt hét évben is megtette, amit tudott, és a jövőben is megtesz, amennyit a hatásköre enged, a helyzet javítása érdekében, de azt mindenkinek tudnia kell, hogy a migránsproblémát helyi erőkkel nem lehet megoldani.

— Az évek során folyamatosan a rendőrséghez fordultunk, írtunk a belügyminisztériumnak, kértük a belgrádi menekültügyi irodától, hogy erősítse meg a jelenlétét a településen. Több olyan teendőt és feladatkört is magára vállalt az önkormányzat, amely nem a mi dolgunk lett volna. Például gyakran előfordult, hogy a rendőrségi járművekhez mi gondoskodtunk üzemanyagról, a rendőrség horgosi irodáját mi hoztuk használható állapotba, illetve mi szereltük fel, és a közvilágítást sem kapcsoltuk le településeinken, miközben erre írásos utasítást kaptunk. Teljesen átérezzük és komolyan vesszük a Horgoson fennálló gondokat, hiszen 2015-ben mindezt mi is átéltük Magyarkanizsán. Szerencsénkre Magyarkanizsa nem határ menti település, de a helyiek bánatára Horgos az, és az Európai Unió határán csak itt, valamint Martonoson lehet átjutni. Amire az önkormányzat tud hatni, azt mi elvégezzük, amire pedig nem tudunk hatni, azzal kapcsolatban elvárjuk az állami szervektől és a minisztériumtól, hogy tegyék a dolgukat. Abban a pillanatban, amikor a migránsok Szabadkán lövöldözni kezdtek, a rendőrség és a csendőrség kivonult a helyszínre, addig viszont nem történt semmi. Horgoson is hasonlóan cselekedtek. Meghallgatnak bennünket, de csak akkor reagálnak, amikor ők úgy gondolják, hogy valóban lépni kell. Örülök, hogy új belügyminiszterünk, Bratislav Gašić határozottabban lép fel a migránsokkal szemben. Mi is azt szeretnénk, ha megszűnne a migránskérdés, de hogy ez mikor következik be, mi sem tudjuk. Mindent megteszünk a gyerekek, az itteni lakosok biztonsága érdekében, de az önkormányzat keze addig ér el, ameddig, és ilyenkor kell a belügyminisztériumnak, a csendőrségnek és a rendőrségnek lépnie — hangsúlyozta Fejsztámer.


A falugyűlés házigazdái és vendégei

Nebojša Rakić alpolgármester kiemelte, hogy a rendőrségi akció óta jelentősen csökkent a migránsok száma, a falu élete majdnem visszatért a régi kerékvágásba.

— A horgosiak nem kerülhetnek akkora veszélybe, illetve nem lehetnek olyan védtelenek, mint azon a bizonyos éjszakán. A migránsok visszaéltek országunk vendégszeretetével, és veszélybe sodorták békés polgárainkat. Amíg egyetlen migráns is Horgoson vagy a falu külterületén tartózkodik, addig a csendőrség és a rendőrség a szükséges létszámban lesz jelen. Két nap alatt három migránstábort számoltunk fel, és ezt tovább folytatjuk, ha újabbak létesülnek. November és december folyamán 1162 migránst szállítottak el Horgosról, 11 taxist állítottak elő, ellenük eljárás indul, és több autót is elkoboztak a hatóságok. A november 24-ei lövöldözésben részt vett migránsoknál 17 fegyvert találtak a hatóságok. Baj esetén a magyarkanizsai rendőrállomás is hívható, hiszen ott egy személynek csak az a dolga, hogy a beérkező hívásokat kezelje. Az önkormányzat mindig itt lesz önök mellett, forduljanak hozzánk és a rendőrséghez bizalommal — mutatott rá Rakić.

A horgosiak megkérték az önkormányzat vezetőit, hogy gyakrabban látogassanak a településre, a falu vezetőitől pedig azt kérték, hogy a helyi közösség munkájába engedjenek számukra betekintést, és gyakrabban tájékoztassák őket a település történéseiről. Tóth Zoltán, Horgos Helyi Közössége Tanácsának elnöke megígérte, hogy a médiában még gyakrabban tájékoztatják a lakosokat, de a tervek között olyan helyi tájékoztató újság vagy nyomtatvány kiadása is szerepel, amelyben a települést érintő minden fontos információ helyet kap.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..