home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jelentősek a rágcsálók okozta károk
(V. Á.)
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Jelentősek a rágcsálók okozta károk

Bognár Pásztor Hajnalka szabadkai növényvédelmi szakmérnök szerint noha a lehűlés és a napokban hullott hó csökkentheti a károsítás mértékét a vetésekben, mégis lesznek olyan parcellák, amelyeket tavaszra újra kell majd vetni.

• Az őszi vetésű, valamint az évelő növényeket sem kímélték a kártevők?

— A szántóföldi növények esetében a kártevők, elsősorban a rágcsálók jelenléte a jellemző, amely a hosszú ősznek és a viszonylag csapadékszegény, enyhe télnek a következménye. A rágcsálók ugyanis nem szeretik a csapadékos, hideg időjárást, viszont az említett körülmények ellentéte kifejezetten kedvezően hat a szaporodásukra. Tudni kell, hogy télen a rágcsálók nem hibernálódnak, csak inaktív állapotba térnek át, és amikor az időjárás kedvezőbbé válik számukra, újra munkához látnak. Ennek megfelelően, amint a január végén hullott hó elolvad, a gazdáknak azonnal hozzá kell látniuk a kártevők elleni védekezéshez.

• A vetésekben hol jelentkeznek leggyakrabban a rágcsálók okozta károk?

— Ezzel kapcsolatban a terepet járva azt tapasztaltuk, hogy a rágcsálók elsősorban a parcellák szélein okoznak jelentős károkat, illetve ott, ahol a növényi maradvány nem lett jól leszántva. Ez az, amely magát a vetésekben észlelt károkat illeti. A kártevőkkel olyan parcellákon is találkoztunk, ahol a tarlómaradványok nem lettek leszántva, és a területen megindult a gyomosodási folyamat. Ezek a földterületek a vetések fertőzésforrásai is lehetnek, ezért fontos ellenük a védekezés. Azt javasoljuk a gazdáknak, hogy járják át a parcelláikat, és amennyiben az aktív lyukak száma meghaladja az elfogadható szintet, akkor tegyenek mérgező tablettákat a járatok nyílásaiba, majd jól temessék azokat be, megelőzve ezzel a tömeges vadpusztulást. A rágcsálók elleni védekezésre a gyümölcsösökben, illetve minden lehetséges táplálékforrásként felmerülő területen is oda kell figyelni. Szakembereink terepi tapasztalatai alapján leszögezhető, hogy a rágcsálók nemcsak a kalászosokat támadták meg, hanem megtalálhatóak az olajrepce vetésekben és a többéves pillangósoknál, mint a lucerna is.

• Mekkora károkat okozott a vetésekben a gabonafutrinka?

— Ami a futrinkát illeti, szinte egész ősszel jelen volt a szabadkai határban. Elsősorban olyan parcellákon kifejezett a károsítása, ahol ezt a kalászost monokultúrában termesztik, illetve olyan vetésekben, amelynek a közvetlen szomszédságában tavaly gabonát termesztettek. Noha agresszív kártevőről van szó, és nehéz ellene védekezni, azt javasoljuk a termelőknek, hogy ha eddig nem tették meg a szükséges védekezési lépéseket, akkor amint azt az időjárás megengedi, tegyék meg. Erre a célra a felszívódó és a mély hatású növényvédő szerek alkalmazása javasolt.

A január végi havazás megvédi ugyan a vetéseket a fagyoktól, és lelassítja a kártevők munkáját, de mindössze csak enyhítheti a talaj nedvességhiányát. A szakemberek véleménye szerint — amit a talaj elemzése is alátámaszt — mintegy 200-300 mm csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a talaj vízegyensúlya helyreálljon. Ez óriási mennyiség, és szinte lehetetlenség pótolni a tavaszi vetésig. Így a gazdáknak fokozottan oda kell majd figyelniük nemcsak a talajművelésre és a vetés-előkészítésre, hanem a vetés idejének a meghatározására is. A talaj nedvességtartalmának a megőrzése érdekében tavasszal csökkenteni kell a talajművelések számát, a vetést pedig azonnal a magágy-előkészítés után el kell végezni. Ellenkező esetben a magágy kiszárad, ez lassítja a magvak csírázását és kelését, amely gyomosodást, valamint hozamkiesést eredményezhet. Tavaszra tehát beigazolódhat az a közmondás, hogy „ki mint vet, úgy arat”.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..