home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jelentős beruházások Kishegyesen az elmúlt négy évben
Tóth Tibor
2020.06.09.
LXXV. évf. 23. szám
Jelentős beruházások Kishegyesen az elmúlt négy évben

Kishegyesen a VMSZ az elmúlt négy évben a hatalmi koalíció részét alkotta, és nagymértékben hozzájárult a község fejlődéséhez. A három települést felölelő, mintegy 12 000 lakosú községben több jelentős beruházás történt, melyet Kerekes Zoltánnal, Kishegyes Község alpolgármesterével, a VMSZ bácsfeketehegyi helyi szervezetének elnökével és Sándor Istvánnal, a községi tanács tagjával, a VMSZ kishegyesi helyi szervezetének elnökével tekintettünk át, valamint szót ejtettünk a folyamatban levő fejlesztésekről és az előttünk álló választásokról is.

A község sikeres pályázatokkal jelentős eszközöket szerzett az egyházak, a civil szervezetek, a művelődési és a sportegyesületek számára, valamint nem feledkezett meg az óvodákról és az iskolákról sem.


Kerekes Zoltán (a szerző felvételei)

— A bácsfeketehegyi óvodába bevezettük a gázfűtést, a nyílászárókat is kicseréltük, míg a kishegyesi óvodában a szigetelés, az újrafestés most van folyamatban, és hamarosan a gázfűtés is megvalósul. Tartományi forrásokból a kishegyesi iskola új nyílászárókat kapott, valamint felújítottuk a mellékhelyiségeket meg a mosdót is. Középiskolás diákjainkat különféle ösztöndíjprogramokkal segítettük, szinte mindegyik középiskolásunk valamilyen támogatásban részesült. Kishegyesen befejeztük a központi tér első fázisának kiépítését, Bácsfeketehegyen pedig nyári színpadot létesítettünk. Több útfelújítás és aszfaltozás valósult meg a községben: Bácsfeketehegyen három utca kapott új aszfaltburkolatot, Kishegyesen pedig több mint 1,1 km hosszan történt új utcaaszfaltozás. A 2020-ra tervezett több hasonló projektumunk még elbírálás alatt áll. A helyi VMSZ politizálásának egy nagy álma hamarosan valóra válik, mivel a szennyvíztisztító kiépítéséről és a szennyvízhálózat kialakításáról szóló első papírokat annak idején, tizenöt évvel ezelőtt egy magyar polgármester írta alá, és azt szeretnénk, hogy a szalagot is egy magyar polgármester vágja át az avatón. Tavaly októberben megkezdődött a községi szennyvíztisztító kiépítése, ezzel sikerült megoldani egy óriási problémát, melynek beruházási értéke 400 millió dinár. Egy hónappal ezelőtt aláírtuk a főkollektor és a szennyvízvezeték községen átívelő, 11 km-es szakaszának megvalósításával kapcsolatos szerződést, mely 600 millió dinár értékű beruházás, és a jövő hónap elején meg is kezdődik. A Kishegyes—Kúla—Verbász öntözőcsatorna és az akkumulációs tó kialakítása lassan a befejezéséhez közeledik, ezzel a beruházással főként a mezőgazdasági termelőknek tudtunk segíti. Bácsfeketehegyen új ivóvízkút épült, Kishegyesen pedig mindez az idén valósul meg. Elkészült a kishegyesi nyugati temetőben létesítendő épület tervdokumentációja, Bácsfeketehegyen pedig a kápolna felújítása történik meg az idén. Bácsfeketehegy az MNT segítségével anyaországi forrásokból vadonatúj könyvtárat kapott, melyet a következő hetekben adunk át. így Vajdaság legmodernebb könyvtára a miénk, a néhai dr. Bányai János irodalomtörténész családi háza lett átalakítva — mondta Kerekes.


Épül a szennyvíztisztító

Sándor István, a községi tanács tagja elmondta, hogy gőzerővel készülnek a választásokra, és reményeik szerint a községnek újra magyar polgármestere lesz.

A VMSZ listáján — melynek vezetője Juhász Bálint — orvosok, mérnökök és szakemberek kaptak helyet, a jelöltek átlagéletkora 41,2 év.

— Önkormányzati forrásoknak köszönhetően civil szervezeteink az utóbbi években egyre több új rendezvényt szerveztek. A pályázatok megírásában, valamint az anyaországi és a tartományi forrásokhoz való könnyebb hozzáférésben segítjük őket. Jelentős rendezvényeink az Anna-napok, a falunap és a Csépe-nap Kishegyesen, valamint a Meggynapok, a Szüreti Napok és számos irodalmi esemény is meg lett rendezve Bácsfeketehegyen is. Mi vagyunk az egyetlen olyan erő a községben, amely fontosnak tartja a magyar közösség múltját és hagyományainak a továbbiakban való ápolását is. Ennek jegyében 1956-os emléktáblát avattunk, rendszeresen megemlékeztünk a magyarság jeles történelmi eseményeiről, tavaly pedig az I. világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából emléktáblát lepleztünk le. Településünk tavaly volt 250 éves, erről a magyarországi Békésszentandrással együtt közös ünnepségsorozattal emlékeztünk meg — mondta Sándor.


Sándor István

— Az egészségügyi beruházásokat illetően elmondhatjuk, hogy az elmúlt négy évben teljesen megújult a Dr. Márton Sándor Egészségház, ahol a tető, a nyílászárók és az ajtók cseréje, az épület hőszigetelése történt meg, illetve a gázfűtés bevezetését is sikeresen megoldottuk. Az egészségház gépparkját két autóval tudtuk bővíteni. Fontosnak tartjuk, hogy minél több magyar orvosunk, nővérünk és rendőrünk legyen, a közigazgatásban minél több magyarul is beszélő szakember dolgozhasson. A VMSZ által életre hívott falugondnoki szolgálat és a házi betegápolás terén is már jelentős előrelépések történtek az idén. A hatékonyabb és gyorsabb betegellátás érdekében a házi betegápolással foglalkozó szolgálat nővérei számára három elektromos kerékpárt adtunk át.

— A rendkívüli állapot idején a falugondnokokkal, a községi tanácstagokkal és a szociális központtal karöltve megszerveztük az idős személyek élelmiszerrel és gyógyszerrel való ellátását, számláinak befizetését. A házi betegápolás és a falugondnoki szolgálat továbbra is hatékonyan működik, a jövőben újabb fejlesztések is várhatóak. A Prosperitati Alapítvány pályázatai segítségével községünkben mintegy 4,2 millió euró értékű gazdaságfejlesztési program valósult meg. Ennek az összegnek köszönhetően több nagy- és közepes mértékű fejlesztés, 66 vállalkozást támogató projektum valósulhatott meg, továbbá segíteni tudtuk 13 új vállalkozás létrejöttét és 53 új ház megvásárlását is. A mezőgazdasággal 323, míg az idegenforgalommal kapcsolatosan 5 fejlesztés valósulhatott meg eddig a községünkben — emelte ki Sándor.

A sport terén is jelentős beruházások történtek. A bácsfeketehegyi labdarúgópálya lelátóval bővült, Kishegyesen pedig az Egység Labdarúgóklub öltözőiben és melléképületeiben megkezdődött a régi, túlterhelt villanyhálózat felújítása. A terveket Kishegyes Helyi Közössége saját forrásból már korábban elkészítette, az önkormányzat pedig sikeresen pályázott a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnál. A labdarúgópálya mellett az atlétáknak is edzőpályát létesítettek. A településen több tehetséges fiatal is bontogatja szárnyát, közülük Világos Adriana emelkedik ki, hiszen március elején 68 méter 76 centiméterrel új ifjúsági világcsúcsot állított fel gerelyhajításban, ezzel is hozzájárulva a település hírének öregbítéséhez. Az óvoda udvarában tavaly ovisportpályát adtak át, mely magyarországi forrásokból jöhetett létre.

Kishegyes a TSC Labdarúgó Akadémia egyik alközpontja, így tervben van egy műfüves kispálya kiépítése is.

A már több éve megtartott rendezvényeken kívül az idén a helyi önkéntes tűzoltó testület Vajdaságban elsőként szeretné megszervezni az Összetartozás elnevezésű Kárpát-medencei hagyományőrző találkozót, melyen a résztvevők hagyományőrző egyenruhában, hagyományos módon mutatnák be a tűzoltóság fortélyait.

Ha a vírus miatt kialakult helyzet lehetővé teszi, a tervek szerint a Bácsfeketehegyi Meggynapokat és a falunapot június 13-án és 14-én — a szokásosnál szerényebb körülmények között, de — megtartják, és július végén a kishegyesi Anna-napokat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..