home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Jelentkezz rendőrnek!
Fehér Márta
2020.06.04.
LXXV. évf. 23. szám
Jelentkezz rendőrnek!

Június 5-éig, azaz péntekig jelentkezhetnek a belügyminisztérium pályázatára azok a 18 és 24 év közötti fiatalok, akik szívesen teljesítenének rendőri szolgálatot Szerbiában. A magyarlakta helységekre is vonatkozik a pályázat, közösségünknek pedig kiemelt érdeke, hogy minél több magyar rendőr legyen településeinken.

Összesen 1060 hallgatót venne fel a belügyminisztérium, 510-et egyenruhás rendőrnek, 250-et közlekedési rendőrnek, 300-at pedig határrendőrnek. A szabadkai rendőr-igazgatóság területén, azaz Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen összesen 10 érdeklődőt fogadnak az első kategóriában, 27-et a második munkakörben a közlekedési rendőrség szabadkai kirendeltségében, és 39-et a harmadikban a tavankúti, a szabadkai és a horgosi határrendőrség-állomásra.

Emellett egyebek között a nagykikindai rendőrállomásra is lehet jelentkezni, melyhez Ada, Zenta és Magyarkanizsa községek területe tartozik, illetve a nagybecskerekire, az újvidékire, a pancsovaira és a zomboriba is.  

Az életkor mellett feltétel a legalább négyéves középiskolai végzettség vagy a szakirányú felsőoktatási alapképzés (ez esetben 27 év a felső korhatár), a B kategóriás jogosítvány megléte, illetve az egészségügyi, testi-lelki alkalmasság a munkaviszony létesítéséhez. A rendőrségről szóló törvénnyel összhangban a biztonsági előírásoknak is meg kell felelni.

A pályázat szövege megtalálható a www.copo.edu.rs honlapon, itt minden feltétel részletesen elolvasható, és a jelentkezési űrlap is letölthető. Itt lehet tájékozódni a kötelezően csatolandó dokumentumok listájáról is, illetve az elérhetőségeket is feltüntették.

A kettős állampolgárság már nem kizáró ok, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség korábban eltöröltette az ezt tiltó rendelkezést — figyelmeztetett hivatalos közösségi oldalán a VMSZ alelnöke, Pásztor Bálint, és arra kért minden pályázót, hogy küldjön neki üzenetet az oldalán, hiszen a jelentkezőket — akárcsak eddig — érdemben tudják támogatni a felvételben, szívesen segítenek. Fontos célnak tartják, hogy a részarányos foglalkoztatás elvével összhangban magyar rendőrök is legyenek — hangsúlyozta a politikus.

A jelentkezők kiválasztása júniusban kezdődik, és három részből áll: általános orvosi vizsgálatból, felvételi vizsgából és szakorvosi vizsgálatból, ezek közül mindegyik kizárásos körnek számít, és a teljesítéstől függően legfeljebb három napot vesz igénybe. A potenciális jelölteket hét nappal korábban értesítik a számukra kijelölt időpontról.

A felvételi vizsgán a szerbnyelv-tudást és a helyesírást tesztelik, emellett felmérik a pszichikai alkalmasságot, a motorikus képességet, illetve a jelentkezők egy interjún is részt vesznek.

A felvett pályázókkal a két fél jogait és kötelezettségeit szabályozó szerződést köt a belügyminisztérium, a sikeres képzés után pedig gyakornokként kezdhetik meg munkájukat a rendőrségnél. Az illető köteles vállalni, hogy legalább öt évig szolgál, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a képzés költségeit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..