home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jelentés az európai városok és régiók X. konferenciájáról
Heror Media Pont
2014.10.03.
LXIX. évf. 40. szám
Jelentés az európai városok és régiók X. konferenciájáról

Bécs városa október 28-ától 30-áig az „Európa 2050-ben: Túlnépesedett metropoliszok — elnéptelenedett vidék” elnevezésű konferencia házigazdája volt. Egy csodás, Harry Potter-szerű környezetben a bécsi városháza árkádos csarnokában már az elejétől fogva sokat ígért a szakmai előadások széles skálája, mely magában foglalta a regionális turizmus, a szállításenergetika és a digitális infrastruktúra kérdéseivel kapcsolatos terveket, projektumokat, elképzeléseket.

A regionális és a welnessturizmus a mai kor emberének egyik közkedvelt kikapcsolódási formája. A modern életvitel rohanó mivolta a biztonságérzet hiányát, valamint konfliktust és stresszt eredményez. A békét és derűt sugárzó környezet ideális a feltöltődéshez és az összhang megteremtéséhez.

A harmóniát a munka és a szabadidő közötti egyensúly megvalósításával lehet elérni, melyről részben az európai régióknak egy új gazdasági funkciójával — rekreációra, pihenésre, a kreativitás fejlesztésére, tanulásra és kutatásra megfelelő helyszínek kialakításával — gondoskodhatunk.

A 2050-ig várhatóan előtérbe kerülő tendenciák — melyek meghatározóak lesznek Európa gazdasági fejlődésében — voltak Benjamin R. Barber előadásának témája.

Szerinte szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy a világ lakosságának több mint fele városban él, és a felelősség, bizalom szempontjából egyre nagyobb teher hárul magukra a polgármesterekre.

Ebből kifolyólag alakult meg Amszterdamban a Polgármesterek Parlamentje, melynek tagjai városok polgármesteri konkrét megoldandó gondokkal. Rámutattak arra is, hogy egyre nagyobb a társadalom polarizációja is, hiszen a nagyvárosok mágnesként vonzzák az embereket, és sokkal nagyobb lesz a minőségi különbség a városi és a vidéki életmód között.

Szó esett továbbá a regionális közlekedés és a szállítás egyszerűsítéséről. Az EU-intézményeknek A városi mobilitás csomagja nevű projektum célja, hogy 2050-ig egyszerűsödjön a városok forgalma, és azok felszabaduljanak a konvencionális közlekedési hálózattól.

Példaként Ljubljana polgármester-helyettese, Tjaša Ficko bemutatta a szlovén főváros gyakorlatban is elért eredményeit, melyekért az Európa zöld fővárosa 2016 titulust is elnyerték. A lényeg, hogy a város központjában tizenegy hektárnyi területen nincs autós közlekedés.

Ljubljanához hasonlóan sok város nagyon jól szervezett kerékpárforgalmi hálózatot épített ki.

A modern élet egyik jellemzője az információhoz való hozzáférés, ezért a konferencia következő témája az európai régiók internethálózattal való lefedettsége volt.

Az olyan programok, mint az „okosotthon” és az „okosan élni” lehetővé teszik az internethez való hozzáférést minden otthonban, illetve minden egyén számára.

A regionális fejlődés alappillére mindenképpen a kis- és a középvállalkozások támogatása.

Mivel minden — akár fejlettebb, akár kevésbé fejlett — európai állam gazdasága nagyrészt kis- és középvállalatokból áll, fontos, hogy ezek a vállalkozók, a vezetők és az ott dolgozók is szakmailag folyamatosan fejlődjenek, illetve befogadóképessé váljanak az innovációk iránt.

Az a cél, hogy startup programokkal és a cégek támogatásával a vállalkozói szféra megerősödjön, a bürökratikus folyamatok pedig egyszerűsödjenek. A végső üzenet az, hogy a cégeknek gazdasági klaszterokba tömörülve kellene fellépniük.

A konferencia zárótémája a megújuló energiaforrások — szoláris, hidro- és geotermális vizek, szél-, óceán- és bioenergia — volt.

Ahhoz, hogy az imént említett, szinte a lábunk előtt heverő energiaforrásokat maximálisan kihasználhassuk, a regionális egységeknek nagy szerepet kell felvállalniuk.

Az esemény házigazdája prof. dr. Franz Schausberger, az Európai Régiók Intézetének alapítója azt a szándékát fejezte ki, hogy minél nagyobb erőfeszítésekre kerüljön sor az akadémiai szakmai tervezés és a projektumok gyakorlatban történő megvalósításához.

Erőfeszítéseinek bizonyítéka az a kétszáz konferencia-részvevő, aki Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia különféle régióiból érkezett.

Az eseményen bemutatták az EASY TO COME kezdeményezést, melynek lényege a kisebbségek nyelvén való aktív részvétel a vajdasági és a jablanica—pčinjai körzetek gazdasági fejlődésében.

Az Európai Régiók Intézetét (Institute of the Regions of Europe) 2004-ben alapította prof. dr. Franz Schausberger, Salzburg tartomány egykori kormányzója. Az IRE támogatja a decentralizációt abból a célból, hogy a régiók egy fenntartható gazdasági fejlődés — mint kohéziós társadalmi tényező — keretében fejlődjenek.

Jelenleg 17 ország több mint 100 régiója, városa és gyára tagja az IRE-nek, mely továbbra is nyitott az új tagok befogadására. (www.institut-ire.eu).

Benjamin R. Barber politikai elemző, kutató, a New York-i Filantrópiai Központ munkatársa, a Ha a világot polgármesterek irányítanák című könyv szerzője, a Polgármesterek Globális Parlamentjének szorgalmazója.

Szöveg: Heror Media Pont
Fordítás: LE
Fotó: Franz Neumayr



Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..