Jelen kell lenni

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Jelen kell lenni

Csak közösen lehetünk eredményesek!Hivatalos látogatást tett Torontálvásárhelyen a tartományi oktatási és művelődési titkár, dr. Jeges Zoltán úr, falunk szülötte. Szemrevételezte az (át)épülő József Attila Művelődési Otthont, ellátogatott a helybeli Moša Pijade Elemi Iskolába, két robot...

Csak közösen lehetünk eredményesek!

Hivatalos látogatást tett Torontálvásárhelyen a tartományi oktatási és művelődési titkár, dr. Jeges Zoltán úr, falunk szülötte. Szemrevételezte az (át)épülő József Attila Művelődési Otthont, ellátogatott a helybeli Moša Pijade Elemi Iskolába, két robotot adott át a műszaki oktatáshoz, majd a délutáni órákban a helyi közösség, a politikai és civil szervezetek, illetve a helyi református és a katolikus egyházközségek képviselőivel folytatott eszmecserét.
- Azt hiszem, most már történik valami a faluban, ha olykor a látványosság el is marad. A művelődési ház felújításába igen jelentős összegeket fektettek be. Természetesen nem a gyermekkori álmainkat kapjuk vele vissza, hiszen nemcsak az erkély meg a páholy tűnt el belőle, hanem a hozzájuk fűződő emlékek is velük együtt. Lesz egy funkcionálisan és a falu pillanatnyi állapotának megfelelő színházterem, valamint egy általános, a korral lépést tartó művelődési tér. Hála annak, hogy a magyarság részt tud venni a kormányzásban, a szavunknak bizonyos súlya is van, így végre bele tudunk szólni a pénzek elosztásába.
Így került be az idei tartományi Nagyberuházási Alap költségvetési tervezetébe a torontálvásárhelyi református templom tetőszerkezetének renoválása, nemkülönben a templom meglevő, 1871-ben épített mechanikus orgonájának a javítása.
- Jelen kell lenni, mert ha nem vagyunk ott, ahol erről döntenek, akkor kevés az akaratunk, semmi sem történhet. Most, amikor választásokról beszélünk, ez is tétnek számít. Ha a magyarságot össze tudjuk toborozni, hogy szavazzon, akkor számíthatunk arra, hogy az elkövetkező négy évben is ugyanolyan módon tudjuk mozgatni falvainkat, mint az utóbbi esztendőben. Ami tényleges eredményeket hozott itt, Torontálvásárhelyen is.
Az általánosságban vett helyi közművesítési gondok (utak aszfaltozása, a vízvezeték kútjainak szanálása, a szennyvízcsatorna kiépítése, a közvilágítás...) ecsetelése mellett elhangzott, hogy nem elegendő csak a kommunális igényekre összpontosítani. Az emberek helyben tartásához munkahelyeket is kell biztosítani.
A faluban több bejegyzett, magyar civil szervezet működik. Mérges Sándor VMSZ-alelnök megjegyezte, ezek fölé kívánnak létrehozni egy ,,közös födelet”, faluház formájában, a Tűzoltóotthon udvarában, az alsó terem 10-15 méteres meghosszabbításával. Ugyanakkor az emeleten néhány vendégszoba is lenne. Id. Szilágyi Géza, a falu római katolikus egyházközségi elnöke a Nagyboldogasszony-templom nagyjavításának szükségességét terjesztette elő. Pénz kellene a református egyházközség 1890-ben épített paplakjának az újjáépítéséhez is. Ez utóbbi érdekében Gyenge Károly tiszteletes úr szólalt fel.
Persze, a pénzt a politikumnak kell kiharcolnia, mert bérces országunkban (a jó öreg, paraszti meglátás szerint!) csak a morzsákat szokás demokratizálni. A többiről az erőhatás dönt. Pályázni kell és kérni, kérni, kérni. Ezt meg kell szokni, elvégre az EU-ban is így van.

Címkék: Jelen kell lenni
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink