home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Jégtörő Mátyás és szökőnap
2024.02.24.
LXXIX. évf. 8. szám
Jégtörő Mátyás és szökőnap

Február 24-e Szent Mátyás apostol napja. A néphagyomány Jégtörő Mátyás napjaként emlegeti, mert az ő szekercéje töri meg a jeget, vagyis a tél hatalmát. Azt tartják, Mátyás az, aki ha talál, megtöri a jeget, ha nem talál, akkor viszont jeget csinál. Ezen a napon osztja ki a sípokat is a madaraknak, hogy újra énekeljenek.

2024 szökőév, a február 28 nap helyett 29 napos. Talán sokan úgy vélik, hogy a szökőnap február 29-e, de ez nem így van, ugyanis a szökőnap éppen ma van, vagyis február 24-én.  

Ez a furcsaság a római hagyományokra vezethető vissza. A régi római naptár ugyanis visszafelé számolt, vagyis a szökőnap a március 1-jét megelőző hatodik napra, február 24-re esett. Ezt a napot annak „kétszer mondásával” illették, így a római naptár szerinti szökőévekben február 24-ét február 24-e követte.


Illusztráció: Szent Mátyás apostol – Simone Martini ikonja 1319 körül készült. Forrás: Wikipédia

A négyévente felbukkanó szökőnapra azért van szükség, mert a Gergely-naptár szerint minden év 365 napból áll, ám a csillagászati évek – a Föld Nap körüli keringésének ideje – közel hat órával hosszabbak a naptári éveknél. Emiatt vezették be, hogy minden negyedik évben február hónap 28 helyett 29 napos legyen.

Egyébként a szökőnapon senkinek nincs névnapja, ilyenkor a február 24-re eső Mátyás nap február 25-ére tolódik, és az utána következő névnapok is csúsznak egy napot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..