home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jegenyenyár vattacukorral és marhapörkölttel
Józó Mónika
2014.06.30.
LXIX. évf. 27. szám
Jegenyenyár vattacukorral és marhapörkölttel

Ünnepeltek az adaiak — Bálind István festőművész tárlata — Dobosok és mazsorettek felvonulása — Kultúrműsor — Sportrendezvények — Kirakodóvásár – Sétahajózás — Főzőverseny

— Az Ada-napi kiállításokkal a községhez kapcsolódó értékekre szeretnénk felhívni a figyelmet, s ezért esett a választás Bálind Istvánra, arra a művészre, aki Adán született, arra a művészre, aki több bel- és külföldi művészeti társaság tagja, és már több mint negyven önálló kiállítást tudhat maga mögött — hangsúlyozta Csonka Áron, a Szarvas Gábor Könyvár igazgatója Bálind István festőművész tárlatának megnyitóján, amellyel szombat délelőtt kezdetét vette Ada város ünnepének rendezvénysorozata.

A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében Urbán Mónika, Ada község alelnöke mondott ünnepi köszöntőt, míg a Fa-felhő című tárlatot Beszédes István méltatta, s felhívta a figyelmet arra, hogy Bálind István kiállításai reakcióba lépnek a mindenkori környezettel, s ezt figyelve Ada sajátos eleme a három jegenyenyár, amely hely- és útvonaljelző, a hazatérés koordinátáit jelöli, és ezek a hiányképek, kivágatok sehol máshol nem lesznek láthatók.

A városnapi rendezvénysorozat még szombat délelőtt dobosok és mazsorettek látványos felvonulásával folytatódott, majd pedig a város közponjában gazdag kultúrműsorral és kirakodóvásárral várták az ünneplőket.

Színpadra lépett a Stevan Sremac Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, az Aranykapu Művelődési Egyesület Boldog élet című összeállítását mutatta be, énekelt az adai nyugdíjasok egyesülete, a moholi nyugdíjasok egyesülete pedig nagy sikerrel adta elő Bilincsek című táncparódiáját. A Vadvirág Hagyományápló Kör, valamint a a Novak Radonić Művelődési Egyesület tagjai táncos, énekes összeállítással készültek, az ünnepi műsort pedig a Venus, a Midnight valamint a New Ada Dance táncklubok színes produkciói zárták.

Természetesen az immár hagyományos tiszai sétahajózás sem maradt el, sőt az adaiak fiákeron is kocsikázhattak, a legkisebbek pedig a parkban pónin lovagolhattak vagy részt vehettek az Ifix Ifjúsági Szervezet kézműves fogalkozásain.

Míg a korzón zene szólt, vattacukor és kürtős kalács készült, a sport- és szabadidőközpont sportpályái sem maradtak üresen, hiszen tenisz, kézilabda és labdarúgó-mérkőzéseket tartottak, az asztaliteniszklubban megrendezték a Nagy Frigyes nemzetközi asztalitenisz-tornát. A sakk-klubban is nemzetközi verseny zajlott, az Arankán pedig a horgászok tehették próbára szerencséjüket.

Este a nyári színpadon Vadnai Zoltán gitárvirtuóz, a D&A Club valamint a The Mojo Roosters szórakoztatta az ünneplőket, majd késő este éjjeli fürdőzéssel egybekötött AS FM Party kezdődött az Adica üdülőközpontban.

Vasárnap a kora reggeli kutyogó verseny után a szakácsok mérhették össze rátermettségüket, ugyanis a Tisza-parton marhapörköltfőző versenyt tartottak, amelyen harminc csapat vett részt. A legjobb pörköltet Novák László-Pacsirta készítette, aki szerint a jó pörkolt titka az, hogy lassan kell főzni, s egyszerre csak kevés fűszert szabad hozzáadni.

A főzőverseny második díját a Standard csapata nyerte meg, harmadik helyen pedig a Voysat szakácsai végeztek, különdíjasként pedig a szolnoki Gulyásfesziválra kapott meghívást Csáky Béla és csapata. A legjobb dekorációért járó díjat a hódegyházi Lila akác csoport vihette haza, a legízletesebbnek pedig Adankó Nándor szőlőpálinkája bizonyult A főzőverseny alkalmat adott arra is, hogy a gasztronómia területén tanúsított odaadó munkája elismeréseként az Amatőr Királyi Szakácsok és a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrand tagjává fogadják a moholi Petik Istvánt, aki a címhez járó különleges öltözéket is magára ölthette. Különleges, ünnepélyes pillanat volt.

A főzőverseny alatt az egésznapos zenei programról Nagy Némedi Zsolt és Fodor István, valamint a Gagi, Rale és Sale trió gondoskodott.

A hétvégével a városnapi rendezvények még nem értek véget, az érdeklődők péntekig a Cseh Károly Általános Iskolában megtekinthetik a 44. MIRK páratlan gyűjteményeit és kézimunkáit, s esténként zenés programokon vehetnek részt szintén a gyűjtők szövetségének szervezésében.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..