home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Jazz ínyenceknek
(tv.)
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám
Jazz ínyenceknek

Matthieau Bardiaux, a Francia Művelődési Intézet igazgatóhelyetteseSzombaton este ért véget a XII. Jazz improvizatív zene... elnevezésű fesztivál Magyarkanizsán. A szemle egyik legnagyobb érdekessége minden bizonnyal az amerikai Dave Burell zongoraművész szólókoncertje volt. A rendezvény zá...

Matthieau Bardiaux, a Francia Művelődési Intézet igazgatóhelyettese

Szombaton este ért véget a XII. Jazz improvizatív zene... elnevezésű fesztivál Magyarkanizsán. A szemle egyik legnagyobb érdekessége minden bizonnyal az amerikai Dave Burell zongoraművész szólókoncertje volt. A rendezvény zárónapi műsorában a zongoravirtuóz előtt a Borbély Mihály kvintett pazar zenéjének dallamai csendültek fel a Cnesa Művészetek Házában. A csütörtökön kezdődött fesztivál három napja alatt több világhírű zenész is fellépett e rangos rendezvényen. Az első napon a Bakos Árpád-Pálfi Ervin-Leo Pilipoviæ trió zenéje csendült fel, mintegy hírül adva Magyarkanizsa polgárainak, hogy kezdetét vette a fesztivál. Megnyitóbeszédet Matthieau Bardiaux, a Francia Művelődési Intézet igazgatóhelyettese mondott a Művészetek Háza előcsarnokában, ahol Ozsvár Péter kerámiaművész (közismertebb nevén Agyag Peti) kerámiahangszer-gyűjteményének kiállítása is helyet kapott.

A Bakos Árpád-Pálfi Ervin-Leo Pilipoviæ trió - Szabó Attila felvételei

Aznap este Michel Zenino triója mutatkozott be, majd Michael Montanaro (fuvola, harmonika, dob) és az Akosh-Etevenard duó dzsesszzenéje kápráztatta el a közönséget. Pénteken a Mezei trió, a GAP kvartett és Eldad Tarmu együttese lépett fel. A klarinétos-szaxofonos - de tárogatón és más (népi) fúvós hangszereken is játszó - Borbély Mihály és együttesének szombat esti koncertje parádésan sikerült. A gyakran eufórikus állapotban muzsikáló művészek zenéjében a délszláv és a magyar népzene dallamvilága is fel-felbukkant. Az együttes: Szabó Dániel (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Horváth Balázs (nagybőgő), Baló István (dob) összetételben a Meselia Hill című lemezéből adott ízelítőt, mely Bartók Béla művészetére hivatkozva a bartóki tiszta forrást örökíti át a 21. századba. Dave Barrel, aki a képzett muzsikusok nemzedékéhez tartozik, a Hawaii Egyetemen és a Bostoni Berkly zeneiskolában szerezte zeneszerzői diplomáját és a hangszerelésbeli meg dzsesszzongora-játékbeli képesítését. Igen gyorsan felhívta magára a figyelmet újszerű stílusával és eredeti zongorajátékával. Zenéje a dzsessz, a gospel és a blues talajából meríti gyökereit. A 66 éves művész hírnevéhez méltóan páratlan játékkal zárta a XII. Jazz improvizatív zene... fesztivált.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..