home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Játékos szobrok
Szerda Zsófia
2023.11.04.
LXXVIII. évf. 44. szám
Játékos szobrok

Vissza a gyerekkorba, azaz lehet, hogy nem is szeretné, ha elmúlna az életéből ez a korszak, még ha muszáj is egyszer felnőni? Marko Crnobrnja a Szabadkai Kortárs Galéria legújabb kiállításának művésze fából, terrakottából és bronzból készített szobraival, képeivel idézi meg a gyerekek világát, a felnőttekkel közös helyzetekbe, állapotokba helyezi őket, ezáltal jelenítve meg egy felnövésfolyamatot, de mégis azt érezzük, a gyerekkort élteti. A tárlat az Akarom Bírom Tudom címet kapta.

Az biztos, hogy kiváló humorérzékkel megáldott alkotóról van szó, ezt a képaláírások is tanúsítják, s a szobrok részleteiben elrejtett (vagy éppen nagyon is kihangsúlyozott) utalások is bizonyítják. Néhány cím a sorból: Újra havazik, Snežana vagy a Ne hívjuk a zsarukat, mely két kisfiú játékát, már nem egészen játék autókkal történő karambol feletti mélázását ábrázolja. A Közös felügyelet című alkotás keserédes ízt hagy a szájban, hiszen itt megfordítja a szerepeket, a gyerek áll a (valószínűleg elvált) szülei felett két egyforma ajándékkal a kezében. Külön egységként ábrázolja a híres eseményeket, festményeket figyelő gyermeket, így megjelenik Vénusz vagy Ádám és Éva. Ha gyerekkor, akkor nyaralás, esetleg telelés, ezek is visszatérő motívumai Crnobrnja szobrainak. A Nyaralás, mint a tengeren például egy medencét ábrázoló, vegyes technikával készült kép. Eszünkbe juthat róla a szülők magyarázata, ha nem volt pénz tengerre. S ide sorolható még egy felirat is, mely ezt erősíti, ez pedig a „Minden fullos, jött nagyapa, hozott ételt, holnap jön a nagymama, van pénzünk, és minden, amire szükségünk van”. (Sve je ful, dolazio je deda, doneo je hranu, i sutra dolazi baba, imamo i para, i sve što nam treba). Játékos kiállítás, mely fiatalt és öreget magával ragad, visszarepít a gyerekkor ragacsos és rácsodálkozó világába.  


Nyaralás, mint a tengeren

Marko Crnobrnja 1978-ban született Obrenovacon, tanulmányait szobrász szakon végezte Belgrádban, a képzőművészeti karon. Ezután tanárként állt munkába a Technoart Művészeti Középiskolában, majd docensként a belgrádi John Naisbitt Művészeti és Formatervezési Karon. Hat éve munkatársa a belgrádi iparművészeti karnak, és 2005 óta tagja az ULUS-nak. Több díj sorakozik már a polcán, a fontosabbak közül kiemeljük a 2010-beli Sanghaji Expón a Szerb Köztársaság Hivatalos Emléktárgya Verseny első díját. Alkotásai különféle gyűjteményekben találhatóak meg, mint a belgrádi Pedagógiai Múzeum, a nagybecskereki Kortárs Galéria, a niši Kortárs Művészeti Galéria, a smederevói Kortárs Galéria, a vranjei Nemzeti Múzeum, az Obrenovac Kulturális Központ, a Zepter Múzeum, az Arte Galéria, a RIMA Galéria, a Hilger Galéria (Bécs, Ausztria), a Thalberg Galéria (Zürich, Svájc), s két köztéri szobra is van Kragujevacon és Šabacon.

A kiállítás kurátora Nela Tonković, támogatói a szerb kulturális minisztérium, Szabadka Város Önkormányzata és a North Engineering vállalat.


Ne hívjuk a zsarukat


Megyünk a tengerre


Optimizmus és ügyesség


Vénusz születése


Nyáron Budva, télen Kopaonik

Közös felügyelet

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..