home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Játék, de komolyan
-kzs-
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám

IQ Park - a kézzelfogható tudomány Nem mindennapi élményben volt része a szép számban összegyűlt közönségnek a zentai IQ Park megnyitóján. Az Interaqtive Quest Park - a kiállítás megálmodója - ritkaságszámba menő műsorral kedveskedett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megcáfolja a kialakult szter...

IQ Park - a kézzelfogható tudomány
Nem mindennapi élményben volt része a szép számban összegyűlt közönségnek a zentai IQ Park megnyitóján. Az Interaqtive Quest Park - a kiállítás megálmodója - ritkaságszámba menő műsorral kedveskedett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megcáfolja a kialakult sztereotípiát, miszerint a természettudomány unalmas, száraz, nehéz és érthetetlen. Ezt már az avatóünnepség előtt is sikerült bebizonyítani! Szórád Endre kémikus és tanítványai nem mindennapi kísérletek bemutatásával szórakoztatták, de azt is mondhatjuk, hogy néha ''ijesztgették” a közönséget. A különleges, olykor hang- fény- és füstjelenséggel kísért bemutatók ámulatba ejtették a közönséget. Már-már rockkoncertre emlékeztető show-elemekkel kezdődött a megnyitó, melyet Nagy Tamás fizikatanár füsttel, üvegkilövéssel tett még felejthetetlenebbé.
Az egybegyűlteket Gajda Attila, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntötte. Bevezetőjében elmondta: a rendezvénnyel a természettudományokat és a középiskolájukat is népszerűsíteni szeretnék a fiatalok körében. A helyszín sem véletlen, hiszen az Árpád utca 1. szám alatt nyílt meg 136 évvel ezelőtt az első zentai gimnázium. Reményei szerint ez az esemény is segít abban, hogy a falak között újra a tudományé legyen a főszerep. Hozzátette: szeretné, ha a december 29-éig tartó kiállításra minél több általános és középiskolás diák látogatna el.
Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárhelyettes hangsúlyozta, hogy a titkárság az útiköltség és a belépőjegyek árának a megtérítésével számos iskola diákjait hozzásegíti ahhoz, hogy láthassa a zentai IQ Parkot. Mert - mint mondta - fontos a játék, s az is, hogy mindenki átélhesse a kísérletek izgalmát, eredményét.
Dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke kiemelte: az új oktatási stratégia és ez a kiállítás is arra ösztönzi a jövő nemzedékét, hogy tanuljon, képezze magát, ezáltal is erősítve a közösséget. A 21. század a tudás társadalma, s a fiatalok csak a megszerzett tudással juthatnak el minél messzebb. A megnyitóünnepségen részt vett Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának az elnöke is.
A szalag átvágása előtt dr. Szabó Gábor, a szegedi József Attila Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A késésére adott magyaráztában közölte, hogy már többször is járt Zentán, de most jött először navigációs segédlettel, és sikerült eltévednie. A vidám bejelentése után arra figyelmeztetett, hogy maga a természettudomány pontos és kiszámítható, sőt, törvényekkel védett. A tudománnyal való ismerkedés egyfajta játék, játszani viszont csak komolyan, a szabályok betartásával lehet! Reményei szerint e kiállítás segít abban, hogy a természettudományok kézzelfoghatóvá váljanak azok számára is, akik nem akarnak tudósok lenni!
Beszéde után megnyílt a csodák kapuja. A 400 négyzetméteres területen elhelyezett interaktív játékok és szemléltető eszközök a természettudomány könnyebb megértéséhez nyújtanak segítséget - még a laikus szemlélődő számára is. A látogatók szájtátva bámulták a jobbnál jobb technikai ''csodák”-at, melyek között megbújtak a zentai diákok nyertes munkái is. A tanulók készségesen állták a kíváncsi, de hozzá nem értő közönség rohamát. Megszűnt a korkülönbség, mindenki átadta magát a játék örömének. Idősek és fiatalok egyaránt izgatottan próbálták ki az újdonságokat. Az idősebbek tapasztalatukat, tudásukat vették elő a már elfeledett tudástarisznyából, az ifjú titánok pedig vidáman és jókedvvel, de észrevétlenül gyűjtötték az ismereteket. A cél csaknem azonnal megvalósult, szinte minden résztvevő elfeledkezett arról, hogy hol van, és játszva, szórakozva tanult. S az így megszerzett tudás egy életre szól.
A kiállítást házigazdája, a zentai Interactive Science Egyesület a Magyar Nemzeti Tanács fővédnökségével és több együttműködő partnerrel valósította meg.
A kiállítás mindennap 10 és 18 óra között tekinthető meg, időpontot a 064/290-11-17-es mobilszámon vagy a karolina.szecsi@gmail.com e-mail címen lehet egyeztetni. A gyermekjegy 100, a felnőttjegy 150 dinár, a családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 400 dinár, a csoportos jegy (10 főtől) 80 dinár, a havi jegy (1 hónapig korlátlan belépés) 1000 dinár, a szezonbérlet pedig (korlátlan belépés 3 hónapig) 1500 dinár.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..