home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Játék a szalmában
Bíró Tímea
2023.09.09.
LXXVIII. évf. 36. szám
Játék a szalmában

Egy igazán mesés környezetet nyújt az ünnepi alkalmak számára a temerini Tóparti Tanya, ahol születésnapokat, keresztelőket, lánybúcsúkat, céges összejöveteleket és egyéb rendezvényeket tartanak, valamint itt rendezték meg az idén a közkedvelt Ifjúsági Etno Tábort is. A helyszín egyik különlegessége a szalmabála-labirintus, az ország eddigi legnagyobbja, és ez idáig az egyetlen Vajdaságban.  

A Temerinben található Tóparti Tanyából a tulajdonosok néhány év alatt kihozták a maximumot. A családi vállalkozás rendkívül népszerű nemcsak a helyiek és a környékbeliek körében, hanem egész Vajdaságban is. Szilák Melinda, a tanya egyik tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a területe 7 hektárt foglal magában.


A Tóparti Tanya Facebook-oldalának felvételei

— Folyamatosan építjük, szépítjük a tanyát, de mindenképp törekszünk arra, hogy új építésű legyen, viszont megőrizze a régies stílust. Fontos volt számunkra, hogy odafigyeljünk a részletekre, ezért az épület kialakításánál például zsalugátereket használtunk, nádtető borítja az épületeket, és a bútorok is a régi világ hangulatát tükrözik. A tanya egyik dísze a tó, mely úgy alakult ki, hogy a területen volt egy kisebb tavacska, melyet mi kitisztítottunk, mélyítettünk, és a folyamat során több vízeret is érintettünk, aminek következtében a meder magától töltődött fel vízzel. Ez elsősorban egy halastó, tehát horgászásra szánjuk, de a gyerekeink szoktak benne fürödni is. A tanya területének egyik részébe szőlő van ültetve, melyből saját bort készítünk, emellett gyümölcsösünk is van. Egy kisebb részben akácos erdő található, és ugyanezen a területen van az organikus kiviültetvényünk is, mely Szerbia első hivatalos kiviültetvénye. Tudjuk, hogy a kivinek szüksége van hat-hét évre, hogy rendesen teremjen, de mi türelmesek vagyunk — árulta el Melinda.

A tanyának van egy nádfedeles terasza, mely harminc fő befogadására alkalmas. Rostélyozásra is van lehetőség, valamint kemencében is készíthetőek finomságok. Ha nagyobb létszámú rendezvényre van igény, akkor egy százszemélyes sátrat állítanak fel. Ottalvásra még nincs lehetőség, de a tulajdonos elmondta, hogy terveik között a szálláshelyek kialakítása is szerepel. Egyelőre csak az év melegebb időszakaiban bérelhető ki a helyszín. A Tóparti Tanyán időnként nyílt napokat is szerveznek, ahová még a fővárosból is érkeznek érdeklődők.

Kétségtelenül a térségben egyedülállónak számító szalmabála-labirintus vonzza leginkább a családokat a tanyára.

— Többször is voltunk a szegedi karácsonyi vásárban, ahol kipróbáltuk a szalmabála-labirintust, és arra gondoltam, hogy ez a vajdasági gyerekek számára is érdekes lehet, nekünk pedig megvan hozzá a terünk és a lehetőségünk, hogy ezt kialakítsuk. Ez egy 800 négyzetméteres labirintus, több zsákutcával. Három útvonal van, mely kivezet a labirintusból, illetve van egy központi, magasított része, ahová fel lehet mászni, és be lehet látni az egész labirintust. Használatához előzetes bejelentkezés szükséges, mivel meg kell néznünk, hogy mikor milyen rendezvénynek ad otthont a tanya. Ez a próbaév, meglátjuk, hogy a jövőben mekkora lesz rá az érdeklődés, egyelőre nagyon pozitívak a visszajelzések, különleges kikapcsolódás ez az egész család számára — tudtuk meg a tulajdonostól, aki azt is elmondta, hogy tervben van egy nagyobb terasz kialakítása, forralt boros, téli esték megszervezése, a játszótér bővítése és egy átcsúszópálya létrehozása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..