home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Játék a fallal
Bíró Tímea
2020.07.13.
LXXV. évf. 28. szám
Játék a fallal

Egyre többen próbálják ki a squasht, melynek az az egyik előnye, hogy ha nincs partnerünk ebben a sportban, akkor egyedül is űzhetjük. Az erre a célra kialakított termek mellett akár a szabadban is játszható.

Magyarországon helytelenül a fallabda elnevezés került a köztudatba a nehezen kimondható és leírható squash helyett. Ez azért pontatlanság, mert a fallabda egy kategória, melybe olyan rokonsportágak tartoznak, amelyekben kézzel, ütővel vagy valamilyen más eszközzel a falra/falakra juttatják a labdát.

A squashhoz a teniszben használatos ütőket és gumilabdát használnak. Egyénileg, párban, illetve négyen is játszhatják. Az erre a célra kialakított pálya 9,75 méter hosszú és 6,4 méter széles.

Egyik elődje a rackets, mely a XIX. században egy londoni börtönben űzött labdajáték volt. Mérkőzéseken leginkább az úgynevezett hagyományos vagy nemzetközi pontozást alkalmazzák, vagyis csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott. Ha a menetet az ellenfél nyeri meg, akkor nem kap pontot, de a következő menetben ő adogathat majd. A játszmákat 9 pontig játsszák. Létezik azonban az úgynevezett amerikai pontozási rendszer is, mely szerint minden labdamenet pontot ér annak a játékosnak, aki nyerte, és a következő szervát is ő üti. Ebben a rendszerben minden játszmát 15 pontig játszanak. Egy meglehetősen egyszerű sportágról van szó, hiszen egy pályára, egy ütőre és esetleg egy partnerre van szükségünk hozzá.

Egy dinamikus, anaerob, állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot és jó technikai tudást igénylő sportág ez, mely igen jelentősen megdolgoztatja a szív- és érrendszert, valamint az anyagcserét is. Hatására nagy energiák szabadulnak fel, az elhasznált kalóriák ugyanis leginkább a szénhidrátokból kerülnek ki — a meglehetősen magas intenzitásnak köszönhetően. A squash javítja a kéz-szem koordinációt, rugalmasabbá teszi az izmokat, élénkíti a keringést, növeli a tüdő állóképességét, nem beszélve arról, hogy a folyamatos koncentráció mentálisan erősebbé tesz.

Amíg egy átlagos testalkatú (65-70 kg) ember egy óra teniszezéssel körülbelül 500-600 kalóriát éget el, addig a fallabda esetében egy óra alatt 900-1000 kalória dolgozható le. Ez persze nem meglepő, a squash ugyanis intenzívebb, kisebb a pálya, kevesebb az üresjárat, és általánosságban kijelenthető, hogy gyorsabban jár a labda, mint a teniszben. Hozzá kell tenni azonban, hogy túl nagy súlyfelesleggel a sérülésveszély miatt nem feltétlenül ajánlott a fallabda, vagy legalábbis mindenképp érdemes szakemberrel edzeni, aki a számunkra megfelelő gyakorlatokkal mozgat meg bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..