home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Járványügyi világkép
(MTI)
2021.12.23.
LXXVI. évf. 51. szám
Járványügyi világkép

Járványügyi intézkedések karácsonyig

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt - jelentették be kedden Berlinben. A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ha beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy kizárólag a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak. Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. Egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad tartani, továbbá szilveszterkor is tilos lesz a gyülekezés és nem szabad tűzijátékokat árusítani és használni.

Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják - ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A brit kormány nem rendel el újabb korlátozásokat Angliában a karácsonyi időszakra, de azt továbbra sem lehet kizárni, hogy a későbbiekben szükség lehet ilyen intézkedésekre az omikron koronavírus-variáns megfékezése végett - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Skóciában ugyanakkor karácsony másnapjától szigorítások lépnek érvénybe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Skóciában karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen. A skóciai pubokban és éttermekben szintén karácsony másnapjától ismét csak az asztaloknál lehetséges az étel- és italfogyasztás, a bárpultoknál nem.

Spanyolországban ezentúl kötelező lesz a maszk viselése a szabadban.

A spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy Spanyolország az omikron variáns terjedése ellen az oltásokkal és az egészségügyi személyzet megerősítésével is küzd. Az ibériai ország a járvány korábbi szakaszában már bevezette a kötelező kültéri maszkviselést, és sok spanyol továbbra is önkéntesen viselte a védőeszközt. Az északkeleti Katalóniában még szigorúbb intézkedéseket vezetnek be. A Barcelonát is magában foglaló régió a héten bejelentette a kocsmák, klubok és diszkók bezárását, valamint azt, hogy hajnali 1-től reggel 6 óráig kijárási tilalmat rendelnek el, továbbá korlátozzák az éttermek és szabadidős létesítmények látogathatóságát.

Az intézkedések pénteken lépnek életbe, és kezdetben 15 napig tartanak majd.

(Forrás: MTI, 24.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..