home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Járvány és gyertyaláng
Tóth Lívia
2020.12.02.
LXXV. évf. 49. szám
Járvány és gyertyaláng

Mint annyi más családban, vasárnap nálunk is fellobbant az adventi koszorú első gyertyájának a lángja. Megkezdődött a várakozás időszaka, hogy a következő hetekben lélekben is ráhangolódjunk a karácsony csodájára, a szeretet ünnepére. Így volt ez tavaly, tavalyelőtt és korábban is, sok-sok évre visszatekintve. De most mindannyian érezzük, nem lehet felhőtlen az örömünk.

Tavaly, amikor meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, majd a következő hármat, még nem sejtettük, mire köszöntjük majd a boldog új évet. Hogy világjárvány lesz, karantén, lezárulnak a határok, és még inkább szétszakadnak a családok. Hogy a húsvétot sokan a szeretteik nélkül töltik. És talán a karácsonyt is. A szilveszteri bulit pedig nem is tervezzük, mert úgysem lehet sehova elmenni, hiszen gyülekezési tilalom van, meg kötelező maszkviselés, és állandóan arra figyelmeztetnek bennünket, viselkedjünk felelősségteljesen. Még csak december eleje van, de már elhangzott, készüljünk fel arra, hogy ezúttal visszafogottabb körülmények között, otthon ünnepeljünk.

Egy furcsa, félelemtől és bizonytalanságtól terhes évnek léptünk az utolsó hónapjába. Új vagy inkább eddig — szerencsére — nem sokat használt fogalmak váltak a mindennapjaink részévé. Online oktatás, home office, szociális távolságtartás, az emberek közötti személyes érintkezés csökkentése, önizoláció…  

Advent első vasárnapja úgy köszöntött ránk, hogy Szerbia és Vajdaság nagy részében rendkívüli helyzetet hirdettek, a hírek a pandémiával kezdődnek, a fertőzöttek számának ismertetésével, illetve annak találgatásával folytatódnak, hogy mikor lesz védőoltás. A szakemberek szerint a jelenlegieknél is szigorúbb intézkedésekre lenne szükség a koronavírus terjedésének sikeres megfékezéséhez. Mi pedig megfogadjuk, mindent betartunk, ha ez az ára annak, hogy az életünkbe visszatérhessen a közelség, az ölelés, a kézfogás, és a jövő nyáron ismét útra kelhessünk.

A Hét Nap címoldalán megnyugtató, meleg színekkel Kanyó Ervin grafikusművész különleges lámpásai világítanak. Ezeknek fénye és az adventi koszorú gyertyáinak lángja — a hit, a remény, az öröm és a szeretet — tegye teljesebbé a ránk váró heteket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..