home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Japán fordulat
Tóth Tibor
2022.11.23.
LXXVII. évf. 47. szám
Japán fordulat

Újabb ázsiai szenzáció, spanyol hetes és két szoros eredmény a katari labdarúgó-világbajnokság negyedik napjának mérlege.

Marokkó—Horvátország 0:0

Meglehetősen eseménytelen, unalmas meccset hozott a legutóbbi világbajnokság ezüstérmesének és Afrika egyik legjobb válogatottjának mérkőzése. Két-két távoli lövésen kívül sok mindent nem láthattunk, így mindkét csapatnak sokat kell javulnia, ha komolyan gondolják az F csoportból való továbblépést.


Luka Modrić (Szalai Attila rajza)

 

Németország—Japán 1:2

Újabb szenzáció a világbajnokságon! A németek az első félidőben eldönthették volna a győztes kilétét, mivel nyolc, kaput eltaláló lövésük volt, viszont csak Gündogan (tizenegyesből) tudott betalálni a japán kapuba. Aszano beállítása színt vitt a japánok játékába, akik először a második félidő közepén találták el a német kaput, de Neuer ekkor még hárított. Továbbra is német fölény jellemezte a mérkőzést, az egyik támadás alkalmával Gonda japán kapusnak 15 másodperc alatt négyszer kellett védenie, hogy megőrizze hálóját a góltól. Az önfeláldozóan játszó Japán negyedórával a rendes játékidő letelte előtt Neuer védése után egy kipattanóból Doan góljával egyenlített, majd 8 perccel később Aszano találatával — aki védővel a nyakán, kiszorított helyzetből lőtt a rövid felsőbe — a vezetést is megszerezték. Mindkét japán gólszerző a Bundesligában futballozik, hiszen Doan a Freiburg, Aszano pedig a Bochum játékosa. Japán a világbajnokságokon valaha elért második legalacsonyabb labdabirtoklási aránnyal (26,2%) nyert a németek ellen.


A Nap meglepetése

 

Spanyolország — Costa Rica 7:0

Az E csoport 1. fordulójának második mérkőzésén hengereltek a spanyolok, míg Costa Rica végig teljesen alárendelt szerepben játszott, és a 98. perc során egyetlenegy alkalommal sem veszélyeztette a spanyol kaput, és az irányába tartó lövés nélkül fejezte be a mérkőzést. A vezetést Olmo góljával szerezték meg a spanyolok (ez volt Spanyolország 100. gólja a világbajnokságok történetében), majd a félidő végéig Asensio és Ferrán Torres (büntetőből) volt eredményes. A továbbiakban a spanyolok ott folytatták, ahol az első 45 percben abbahagyták, és további 4 góllal (Torres, Gavi, Soler, Morata) terhelték a korábbi Real Madrid-kapus Keylor Navas hálóját. A spanyolok 81,8%-ban birtokolták a labdát, és 976 alkalommal passzoltak, mindkettő új rekord a világbajnokságok történetében.

 

Belgium—Kanada 1:0

A rutin, a tapasztalat és egy villanás döntött a világbajnoki bronzérmes Belgium mellett a vb-re harminchat év után kijutott Kanada ellen az F csoport zárómérkőzésén. Különösen az első félidőben játszottak a juharlevelesek veszélyesebben, többet kezdeményeztek, és nyílt sisakkal támadtak. A 10. percben Carrasco kezezése után büntetőt is rúghattak, Davis lövését azonban leolvasta a világ egyik legjobb kapusa, Thibaut Courtois. A sikertelen tizenegyes ellenére továbbra is lendületesebben játszottak a kanadaiak, ám a 44. percben villantak egyet a belgák, és Alderweireld saját térfeléről találta meg Batshuayit, aki két pattanás után belőtte a labdát a kanadai hálóba. A folytatásban már a belgák is több alkalommal veszélyeztettek, de a kanadai lábakban is benne volt a gól, mely ott is maradt, így a tapasztalt Belgium végül minimális győzelemmel rajtolt a világbajnokságon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..