Januári beszédtémák

Januári beszédtémák

Ha lélekben nem is készültünk rá, vagy csak igyekeztünk figyelmen kívül hagyni, azért tudtuk, az új év új árakat is hoz. Az illetékesek idejében bejelentették, a tűzijáték és a pezsgőmámor után mintegy 10-12 százalékkal megdrágul a földgáz és az áram. A gáz esetében az új tarifa február elsején lép életbe, de a villanyáraménak is a második hónapra várhatjuk az árkorrekcióját.

Ezzel szinte egyidejűleg az energiaügyi minisztériumból azt is közölték: javaslatot tettek a kormánynak a rászoruló családok villany- és gázszámláinak a csökkentésére. Pontosabban bizonyos mennyiségű energiahordozó ingyenes szolgáltatására. A legszegényebbeknek, akik az úgynevezett védett fogyasztók kategóriájába tartoznak majd, havonta 120-250 kilowattóra áramért, illetve 40-75 köbméter gázért nem kell fizetniük. Az áramkedvezményt egész évre, a gáz iránti kedvezményt viszont csak a fűtési idényre lehet igényelni. A minisztériumban már azt is meghatározták, mekkora jövedelem esetében folyamodhatnak segítségért az egy-, a kettő-három, a négy-öt, a hat- vagy az annál is többtagú családok. Feltehetőleg mintegy 400 ezer háztartás térítheti majd kedvezményes elszámolással az elhasznált földgázt és villanyáramot, illetve némelyeket valószínűleg teljesen felment az állam a fizetés alól. Az utóbbi csoportba valószínűleg azok tartozhatnak, akik a napi egyszeri étkezésükről sem képesek maguk gondoskodni.
Tudomásunk van arról, hogy számos településen működik a népkonyha, Zentán például már több mint húsz éve. A Tisza-parti városban, ahol mintegy háromezer munkanélkülit tartanak számon, de még legalább 1500-2000-en vannak azok, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, naponta ötszáz személyre főznek. Mivel jómagam is itt élek, ezeket az adatokat ismerem, de bizonyára máshol sem rózsásabb a helyzet.
Napjaink másik beszédtémája az Egyesült Arab Emirségek trónörökösének látogatása, illetve a sejk földvásárlási szándéka. Vagy inkább a szerb kormány készsége, hogy termőföldeket adjon el neki. A tartományi ombudsman szerint ez a mezőgazdasági földterületekről, valamint az elkobzott vagyon visszaszármaztatásáról szóló törvénnyel egyaránt ellentétben áll. Míg a vajdasági kormány követeli Szerbia kormányától, bocsássa rendelkezésére az Al Dahra társasággal kötött előszerződés eredeti szövegét, a Belgrádból érkezett közlemény azt állítja, nem árusítják ki külföldieknek az itteni termőföldet, hanem csak a tönkrement állami mezőgazdasági kombinátok vagyonának a 80 százalékán kívánnak túladni. 
A föld szó a magyar nyelv számtalan szóösszetételében ismert. Önmagában a Naprendszer egyik bolygóját jelzi, de használjuk anyaföldként, szülőföldként, termőföldként is. Maradjunk az anyaföldnél, hiszen ez a kapcsolat azt jelzi, hogy a föld az anyánkhoz hasonlóan ölel, ringat, táplál bennünket. Az anyaföld szüli meg az életet, és hozzá tér meg minden élő, amikor pályája bevégeztetett. A földanya motívuma és tisztelete sok nép mítoszából ismert, hiszen „porból lettünk és porrá leszünk”. Szép gesztus, amikor a földműves az ivóvizéből egy kortyot a földre önt, mielőtt a szomját oltaná. Talán nem is tudja, miért teszi, de ezt látta az őseitől is. A föld, a birtok mindig szent volt, a családok foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, a biztonságot látták benne. Akkor is, ha kevés volt. Parlagon soha nem maradhatott, mert az szégyennek számított.
„Nem mindenre a természet, az anyaföld tanít-e minket? A földnek szíve van. Aki ráborul s fülét odaszorítja közös tápláló anyánk barna testéhez, rejtélyes dobogást hall alant, mintha egy óriási kalapács tompa ütései volnának, száz mérföldnyire mélyen belsejében; a szíve dobogása az.” (Mikszáth Kálmán)
Sokan felvetik, mi lesz, ha a „családi ékszerünk”-et, a legnagyobb kincsünket is eladjuk, ha már a föld, az anyaföld sem lesz a miénk? Persze az is jó lenne, ha a csődeljárás alatt lévő, rosszul magánosított mezőgazdasági kombinátok, amelyek egykor sok embernek, családnak biztosítottak munkát, megélhetést, ismét virulnának. Habár az is kérdés, hogyan történhetett meg, kinek az érdeke volt, hogy a mezőgazdaságból élő Vajdaságban ezek a vállalatok tönkremenjenek, vagyonukat elkótyavetyéljék…
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Vezércikk rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Januári beszédtémák
Média
Januári beszédtémák
Riport
  • Tóth Lívia és Kartali Róbert
  • 2019.10.01.
  • LXXIV. évfolyam 39. szám
Facebook

Támogatóink