home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Január 9-e
Martinek Imre
2024.01.09.
LXXIX. évf. 1. szám
Január 9-e

Ezen a napon született 1878-ban a felvidéki Pelsőc községben Rudnay Gyula János Corvin-koszorúval (1935) és Corvin-lánccal (1941) kitüntetett, Kossuth-díjas (1949), magyar festőművész, grafikus, iparművész, főiskolai tanár; a bajai művésztelep megalapítója és vezetője.

„Tájábrázolásomban a magyar történelem múltjának levegőjét akartam fölidézni.”

 (Rudnay Gyula)     


Budapest, Újbuda — 2023. június 26.

Tanulmányait Budapesten és Münchenben végzi, de szakmai útját Nagybánya, Róma, Párizs és Hódmezővásárhely is fémjelzi. „Nagy szerepet játszik nála a fájdalmas nosztalgia. Eltűnt korok után tekint, amiben a Trianon utáni szétszakított ország fájdalma is benne volt. Ezt az érzést szilárd festői tudással, hangulatteremtő képzelettel, képeinek egyedi vonzerejével sikerült megformálni. A »tegnap művészé«-nek emlegették. […] 1947-ben megalapítója volt a bajai művésztelepnek.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Ferencváros — 2023. május 27.Rudnay Gyula 1957. január 4-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..