home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Január 8-a
Martinek Imre
2024.01.08.
LXXIX. évf. 1. szám
Január 8-a

„Eppur si muove…”

Ezen a napon halt meg 1642-ben a Firenze környéki Arcetriben Galileo Galilei itáliai fizikus, csillagász, matematikus, természettudós.


Budapest, Belváros — 2023. február 26.

Galilei 1564. február 15-én született az akkori Toszkánai Nagyhercegség Pisa városában. Eredetileg orvosnak készült, de — lévén anyagi nehézségek miatt abba kellett hagynia tanulmányait — csakhamar a matematika és a természetfilozófia felé kezdett el orientálódni. A fizikában az elsők között honosította meg a kísérleteket és a méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának (és a többi természettudománynak). A csillagászatban ugyancsak az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére. 1610. január 7-én fedezte fel a Jupiter bolygó négy legnagyobb holdját (Galilei-holdak), ami súlyosan komoly érv volt az uralkodó ptolemaioszi, geocentrikus (Föld-központú) világgal szemben. Összeütközésbe kerül a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban betiltotta könyveit, a tudóst pedig, azon kívül, hogy élete végéig háziőrizetbe helyezte, tanainak megtagadására kényszerítette. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Belváros — 2023. február 26.

Galileo Galilei budapesti köztéri terrakottaszobrát (Emil Wolff berlini szobrász alkotását) 1865-ben helyezték (f)el az MTA (fő)homlokzatára.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..