home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Január 3-a
Martinek Imre
2023.01.03.
LXXVII. évf. 52. szám
Január 3-a

Több világhálós forrás erre a napra helyezi a felvidéki (Garancspetróc) petróci Petróczy István születésének dátumát 1874-ben.

Budapest — 2022. augusztus 3.

Petróczy István magyar repülőtiszt, feltaláló, cs. és kir. alezredes, az első magyar katonai pilóta, az Osztrák—Magyar Monarchia hadirepülő-képzésének megszervezője, a légierő gyártó-, javító- és logisztikai szolgálatának, a Repülőarzenálnak parancsnoka volt. Az I. világháború után m. kir. repülőezredes, a magyar légierő megszervezője, a helikopterépítés úttörője, a magyar polgári légi közlekedés alapjainak lefektetője és a Légoltalmi Liga első ügyvezető elnöke, a polgári védelem szervezetének kiépítője. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Petróczy István 1957. augusztus 9-én hunyt el Budapesten.

A Budapest agglomerációjában található Nagykovácsi nagyközség centrumába érkezve lehetetlen nem észrevenni az időtálló mementókat. Beleértve azon emlékkövet is, amelyet a helybéliek állítottak annak idején. Főt hajtva településük posztumusz díszpolgára emléke előtt. A keceli származású (1958. január 3.) Jäger Istvánt 2010. augusztus 10-én ragadta el közülük tragikus hirtelenséggel a sors. (Külső hivatkozás: nagykovacsi.hu)

Nagykovácsi — 2022. május 1.

„A Mester Épít — és nem álmodik. / Itt nincs egy célon túlmenő »talán«, / itt nincs egy célon innen maradt »hátha«, / itt minden csupa egyensúly s arány.”

(Reményik Sándor: Tragédia /részlet/)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..