home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Január 29-e
Martinek Imre
2024.01.29.
LXXIX. évf. 4. szám
Január 29-e

Ezen a napon hunyt el 2007-ben szülővárosában, Budapesten Illés Lajos Kossuth-díjas magyar zenész, zeneszerző, énekes, az Illés-együttes alapítója, kántor.


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

1942. március 18-án született. „Testvérével, Illés Károllyal együtt alapították az Illést 1960-ban és az új zenei stílussal fellépő, az 1960-as évek közepére óriási népszerűségre szert tett együttes a nevét is a testvérekről kapta. […] Az Illés-együttesnek három korszaka volt, amikor az összetétel és a zene is változott (1960–1965, 1965–1973 és 1973–1982). Mindhárom korszakban az alapító Illés Lajos vezette a zenekart. Az általa irányított Illés-együttes művei, Illés Lajos dalai a kommunista rendszer idején ritka, a dalszövegek mögé bújtatott ellenállást fejeztek ki. Késői műveivel a magyar nemzeti és keresztény értékeket kívánta ápolni.” (Külső hivatkozás: Wikipédia) 2007-ig élete utolsó két évtizedében a református egyház kántoraként szolgált a Pest vármegyei Kisoroszi községben, a református templomban. Kisoroszi díszpolgára.

Illés Lajost Budapesten, a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra. Múltvallató jegyzetünk hangzó melléklete a zeneszerző 1994-ben megalkotott Cantus Hungaricus című művét tartalmazza.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..