home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 24-e
Martinek Imre
2024.01.24.
LXXIX. évf. 3. szám
Január 24-e

Ezen a napon választották meg 1458-ban Budán magyar királlyá Hunyadi Mátyást (1458—1490)


Visegrád — 2018. július 1.

„Podiebrádnak, Csehország kormányzójának volt a foglya a tizenhét éves Hunyady Mátyás, midőn a magyar nemzet királyául választotta őt. […] A korona [ugyan] ott volt Frigyes császár kezében, de nem volt mersze, hogy fejére tegye: a nagy Hunyady János fiának, Mátyásnak nevétől visszhangzott az ország, ő mellette dobbant meg minden igaz magyar szív.


Visegrád — 2018. július 1.

Az öreg Szilágyi László tizenötezer főnyi haddal jelent meg Rákoson, 1458 január havában, a királyválasztó országgyűlésre. És megjelentek nagy hadi kiséreteikkel a Hunyady-ház oszlopos hivei: Kanizsay László, Rozgonyi Sebestyén. Szentmiklóssy Pongrác. Mig a nagy urak Budán tanácskoztak, hogy kit válasszanak királynak, a Duna jegén mintegy negyvenezer fegyveres várta az eredményt s a Duna partján, a városban óriási néptömeg hömpölygött, éltetvén Mátyást, Magyarország királyát, még mielőtt a választás megtörtént volna. S im egyszerre kihirdetik az eredményt: Mátyás lett Magyarország királya. Egetverő éljenzés hullámzik át a befagyott Dunán, a parton állók tömegén tovább hullámzik a lelkes éljen, a fiatalság dalolva hirdeti:

»Mátyást mostan választotta / mind az ország királyságra, / mert az Isten adta nekünk / mennyországból oltalmunkra.«

(Forrás: Benedek Elek: Hazánk története az ifjuság számára. Budapest, 1905, 193—194. oldal)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..