home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 23-a
Martinek Imre
2024.01.23.
LXXIX. évf. 3. szám
Január 23-a

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1969-ben Budapesten (az angyalföldi Honvéd Kórházban) Bauer Sándor budapest-józsefvárosi származású (1952. február 21.) autószerelő-tanuló, a kommunista elnyomás mártírja.

( Budapest, Józsefváros — 2022. december 3.)

Az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény ellen való tiltakozás jeléül 1969. január 20-án a Múzeumkertben nyilvánosan felgyújtotta magát, amibe három nappal később a kórházban belehalt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

( Budapest, Józsefváros / a Nemzeti Múzeum lépcsője / — 2023. június 24.)

A józsefvárosi Mátyás téren található büsztjén az alábbi citátumok olvashatóak: „Szeretnék még élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek.” és „…Fölmutatja, vézna kamaszból miként lesz robosztus tűznyalábokból épített lángkolosszus…” (Döbrentei Kornél: Fáklya)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..