home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Január 2-a
Martinek Imre
2024.01.02.
LXXIX. évf. 1. szám
Január 2-a

Ezen a napon született 1879-ben Budapesten Bauer Rudolf olimpiai bajnok magyar diszkoszvető, a mai napig is használt, modern diszkoszvetőmozgás megalkotója.


Budapest, Ferencváros — 2023. február 26.

Az 1900. évi hivatalos néven II. nyári olimpiai játékokra — melyről végül bajnokként tért haza — a mosonmagyaróvári helyi atlétikai klub színeiben készült. A párizsi Bois de Boulogne parkban rendezett versenyen (1900. július 15-én) megvalósított 36,04 méteres diszkoszvetési eredményével a magyar atlétika első olimpiai aranyérmese lett. 21 éves volt csupán, és a csúcson, de a kiváló sportember mégis visszavonult a további nemzetközi szereplésektől. 

„...megfelelő támogatással és edzői segítséggel még sok kiemelkedő eredményt érhetett volna el. Emiatt azonban soha sem bánkódott, mert Bauer Rudolf nem a sikert, hanem a sportot szerette: úszott, tornázott, evezett, vívott, sőt válogatott labdarúgó is volt. A magyar atlétika első olimpiai bajnoka még idősebb korában is büszke volt arra, hogy a görög diszkoszvetést megreformálta, és a fordulással való dobást az egész világon átvették, és ez lett a versenyszám új stílusa.”

(Külső hivatkozások: Wikipédia és intezet.nori.gov.hu)

Bauer Rudolf 1932. november 9-én hunyt el a Dunatetétlen melletti Sósér-pusztán.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..