home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Január 2-a
Martinek Imre
2023.01.02.
LXXVII. évf. 52. szám
Január 2-a

Ezen a napon született 1869-ben az ausztriai Baden bei Wien városban Pazeller Jakab (eredetileg: Jacob Pazeller) zeneszerző, karmester.

A világhírűvé lett Herkulesfürdői emlék (Erinnerung an Herkulesbad, Souvenir de Herkulesfürdő) című keringő komponistája (a zenemű szövegét Zerkovitz Béla írta) ugyan osztráknak született, ámde Herkulesfürdőn megismerkedett egy magyar lánnyal, aki által ő maga is magyarrá lett. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Egykori budapest-józsefvárosi lakhelyén emléktábla áll, melynek szövege szerint a mester nevéhez fűződik az Akácos út című mű is.

Budapest, Józsefváros — 2019. augusztus 18.

Pazeller Jakab 1957. szeptember 24-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..