home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 17-e
Martinek Imre
2023.01.17.
LXXVIII. évf. 2. szám
Január 17-e

Ezen a napon született 1855-ben Pesten, a Józsefvárosban Alpár Ignác József magyar műépítész, egyetemi tanár, a századforduló eklektikus építészetének egyik vezéralakja.

Budapest, Városliget — 2022. december 25.

Alpár az oktatás helyett a gyakorlati tervező építészi pályára lépett, s 1888-ban önálló irodát nyitott. Összesen 130 jelentős épületet tervezett. Épületei — megyeházák, középiskolák, templomok, fürdők, bérházak, villák, kastélyok, katonai épületek, posta, színház és szálloda — a történelmi Magyarországon mindenfelé megtalálhatóak. Így például az észak-bánáti Nagykikindán is. Az 1890-es években pályafutásának legnagyobb sikerét a millenniumi kiállításon érte el. E legismertebb műve Budapest XIV. kerületében a Városligeti-tó partján a millenniumi ünnepségek tiszteletére a magyar építészet történetét épületmásolatokkal ábrázoló Történelmi Épületcsoport, melyet legjellemzőbb részéről Vajdahunyad várának neveztek. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Alpár Ignác József 1928. április 27-én hunyt el Zürichben.

Cikkünk fényképalbumába a Vajdahunyad várában készült építészeti motívumokból válogattunk.

2019. április 24.

2022. december 25.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..