home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 14-e
Martinek Imre
2024.01.14.
LXXIX. évf. 2. szám
Január 14-e

Ezen a napon született 1900-ban a Kolozs megyei Katona településen nagybarcsai Barcsay Jenő Kossuth-díjas festő, grafikus, művészpedagógus, tanár.


Budapest, Kodály-körönd — 2023. január 20.

Gimnáziumi tanulmányait Kolozsvárott, Szamosújváron és Nagyenyeden végezte. Feljegyeztetett, hogy apja katonatisztet akart belőle faragni, de ő maga inkább zenésznek készült. Festőtehetségét még odahaza, Erdélyben fedezték fel. Magyarországra 1919-ben érkezett. Tanulmányainak főbb állomáshelyei között Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Makó… mellett Párizs, Perugia, Róma, Assisi és Firenze is szerepelt. A Szentendrei Festők Társaságához 1929-ben csatlakozott. 1953-ban megbízást kapott egy anatómiai tankönyv megírására.
A híres Művészeti anatómia, melyet néhány hónap alatt különböző méretekben kétszer is megrajzolt, s melynek nyomdai előállítását személyesen, nagy gonddal felügyelte, Az év legszebb könyve címet nyerte el. Szerzőjét, vagyis Barcsay Jenőt pedig Kossuth-díjjal jutalmazták.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Barcsay Jenő 1988. április 2-án hunyt el Budapesten. Sírja a Fiumei úti sírkertben van. 


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..