home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 12-e
Martinek Imre
2024.01.12.
LXXIX. évf. 2. szám
Január 12-e

Ezen a napon született 1861-ben a Somogy vármegyei Marcali városában leveldi Kozma Andor költő, író, újságíró, műfordító, parlamenti képviselő, akadémikus. A magyar nyelv és verselés mestere.


Budapest, Újbuda — 2023. június 21.

Abból a nemzedékből származott, amely kegyelettel őrizte 1848 emlékét, de elismerte a kiegyezés, a polgárosodás szükségességét. Nagy része volt abban, hogy Ady Endre elnyerte a főváros irodalmi díját, és a fiatal Móricz Zsigmondot is támogatta. Mindketten nagy tisztelettel és elismeréssel írtak róla. Legjelentősebb műfordítói munkája Goethe Faustja mindkét részének fordítása volt, mely 1924-ben jelent meg. Ezt a Nemzeti Színház később be is mutatta. 1922-ben jelent meg hatalmas eposza, a Turán.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kozma Andor 1933. április 16-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..