home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Január 11-e
Martinek Imre
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 1. szám
Január 11-e

Ezen a napon hunyt el 1970-ben Budapesten Latabár Kálmán — Latyi Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a XX. század egyik legnépszerűbb magyar komikusa.

Latabár Kálmán 1902. november 24-én született Kecskeméten, és mindössze húszéves volt, amikor táncos komikusként először lépett közönség elé Budapesten, a Várszínházban. 1945-től mindvégig a Fővárosi Operettszínházban játszott. Kiváló tánctudású komikus volt, akinek rögtönző- és karikírozókészsége féktelen komédiázókedvvel párosult. Méltatlankodó hanghordozása, félszeg mozgása, virtuóz „ügyetlensége”, egyéni humora óriási népszerűséget szerzett számára. Feledhetetlen alakításainak emlékét máig őrzi az utókor. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Latabár Kálmán (és családjának) végső nyughelye Budapesten, a Farkasréti temetőben van.

Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Ezen a napon hunyt el 2015-ben Esztergom városában Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje, edző, sportvezető.

Buzánszky Jenő

Buzánszky 1925. május 4-én született Újdombóváron. 1950 és 1956 között 49 alkalommal szerepelt a válogatottban. Tagja volt az olimpiai győztes csapatnak 1952-ben Helsinkiben. Játszott 1953-ban Londonban, Anglia ellen az évszázad mérkőzésén, illetve az 1954. évi világbajnokság mind az öt mérkőzésén. Beleértve a berni döntőt is, ahol ezüstérmet szerzett a csapattal.

Új Világ — 1953. november 26. /címoldal/ — e sportrelikviát a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületben őrzik. A dokumentumfotó 2022. szeptember 16-án készült

Buzánszky Jenőnek, aki tudásával aktívan támogatta a magyar futballt, valamint védnökként segítette az utánpótlás-nevelést, még életében megadatott (2010-ben), hogy szülővárosának stadionját őróla nevezzék el. Örök nyugalomra a Szent István-bazilika altemplomában helyezték. Csapattársai, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Grosics Gyula mellé.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..