home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Január 10-e
Martinek Imre
2024.01.10.
LXXIX. évf. 1. szám
Január 10-e

Ezen a napon hunyt el 1975-ben Budapesten Zágon (eredetileg: Fleischl) István magyar színműíró, újságíró, dramaturg, műfordító, humorista.


Budapest, II. kerület — 2019. szeptember 20.

1893. október 30-án született a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaszőlős községben. Középiskoláit Zentán végezte, majd a Budapesti Műegyetemen szerzett mérnöki oklevelet. Végül művész lett. Első nagy sikerű színművét, a Marikát (1925) több európai országban is játszották. Nagy népszerűségnek örvendtek humoreszkjei, tárcái, kabarétréfái, zenei és prózai vígjátékai, valamint rádiófelolvasásai és dalszövegei.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Zágon István a Hyppolit, a lakáj című film ötletadója, pontosabban ő az eredeti színdarab szerzője. A filmszöveg 1931-ben készül el, illetve még abban az évben (Székely István rendezésében) a sorrendben második magyar hangosfilm. 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..