home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Január 1-je
Martinek Imre
2024.01.01.
LXXIX. évf. 1. szám
Január 1-je

Ezen a napon született 1822-ben a felvidéki Eperjes városában Kerényi (eredetileg: Christmann) Frigyes költő, műfordító, ügyvéd.


Budapest, II. kerület /Remetekertváros/ — 2022. augusztus 4.

Költőink között ritka klasszikai műveltséggel, esztétikai tanulmánnyal és finom ízléssel bírt. Fiatalon bekapcsolódott a reformkor politikai és kulturális életébe. Az almanachköltészet művelője és a reformeszmék szószólója volt. Tompa Mihály és Petőfi Sándor kortársa volt, akikhez benső barátság csatolta.

„Velök versenyzett az Erdei lak megéneklésében, hozzá irta Petőfi 1844-ben egyik szép versét, őt védte Uti leveleiben a kritikusok támadásai ellen s róla irta Tompa Levél egy kibujdosott barátom után czimü kitünő elegiáját, a mely oly élénk viszhangra talált az ötvenes években.”

Szülőföldjének 1850-ben mond istenhozzádot, míg végül 1851-ben, megannyi viszontagság után, Amerikában, az Iowa állambeli Újbudán* telepszik meg, illetve próbál farmerkedéssel fenn- és megmaradni. Elhunytát 1852 tavaszán jegyzik a krónikák.

„Idegen földben nyugszik a hona-vesztett hazafi-sziv, elfeledett sirját nem jelöli kő, nem őrzi kegyelet. Őrizze meg legalább emlékét e hazában munkái gyüjteménye s az olvasó közönség kegyelete” — olvasható a mindössze harmincéves korában elhunyt hazafi összes, 1840 és 1851 közötti költeményét egybegyűjtő, 1875-beli kiadvány előszavában.

Azt beszélik — Azt beszélik széltiben, leányka, / hogy biz én költőnek nem születtem; csillagfényét álmodott hiremnek / mint a mécset elfúják felettem.

Hadd legyek bár holnap elfeledve! / Koszorútlan még sem énekeltem: / hisz e lanton ha nem is borostyánt, / de szerelmed rózsáját viseltem.

     (Kerényi Frigyes verse)

*New Buda az első olyan magyar település volt az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet a levert 1848—49-es forradalom és szabadságharc után Amerikába menekült magyar emigránsok alapítottak, Iowa államban, a missouri határ közelében, a Thompson folyó hídjától és a mai Davis Citytől délre. Ma már nem létezik.

(Külső hivatkozások: mek.oszk.hu és Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..