James Bond városa

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

James Bond városa

A Prágától 130 km-re nyugatra fekvő Karlovy Vary (németül Karlsbad) nevét IV. Károly német-római császárról kapta, aki a várost 1370-ben alapította. Állítólag azon a helyen, ahol a császár fürdőzött, ma a tanácsháza áll. A 16. századtól számtalan természeti katasztrófa sújtotta a vidéket, í...

A Prágától 130 km-re nyugatra fekvő Karlovy Vary (németül Karlsbad) nevét IV. Károly német-római császárról kapta, aki a várost 1370-ben alapította. Állítólag azon a helyen, ahol a császár fürdőzött, ma a tanácsháza áll. A 16. századtól számtalan természeti katasztrófa sújtotta a vidéket, így csak néhány épület maradt fenn. A legtöbb híres műemléket a 18., illetve a 19. században építették. Az adatok szerint évente mintegy százezer vendég és kétmillió átutazó keresi fel, de hát ezen nem is kell csodálkoznunk, ha tudjuk, hogy 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvízforrása van. Az egyes források hőmérséklete 34-73 fokos, főként az emésztőszerv-rendszer és az anyagcsere zavarainak gyógyítását szolgálják.

- A szerző fotói

Karlovy Vary híres az oszlopcsarnokairól, mint például a Malomkő-, a Park-, a Piac-, a Kastélykút-kolonnád. Építésük célja az volt, hogy a lakosok kényelmes körülmények között meríthessenek a gyógyvízforrásokból. Tudni kell azonban, hogy a vizet nem ajánlatos nagy mennyiségben, illetve orvos megkérdezése nélkül fogyasztani, éppen ezért gyakori látvány, hogy a turisták a helyszíni szuvenírboltokban vásárolható csőrös bögrékből szopogatják a folyadékot.
Itt található Csehország egyik leghíresebb szállodája, a Grand Hotel Pupp. A 228 szobás luxushotel nevét a Pupp családról kapta, amely a 18. és a 19. század folyamán megvásárolta az épületeit. Az objektum évről évre nemcsak a közismert nemzetközi filmfesztiválnak ad helyet, hanem 2006-ban az azonos című James Bond-filmben a Casino Royale-nak is az egyik forgatási helyszíne volt. Azt már csak érdekességként említjük meg, hogy az alkotásban Karlovy Vary Montenegrót ''alakította”.
A Tepla folyó remek hangulatot kölcsönöz az utcáknak. Maga a séta is nagy élményt jelent, gyönyörködhetünk a csodálatos környezetben, a színes, felújított épületekben, miközben igazi, arisztokratikus légkör övez minket. Ha panorámára vágyunk, és kedvünk is van hozzá, felgyalogolhatunk, illetve siklóval utazhatunk a tengerszint feletti 547 méteren lévő Diana kilátótoronyba. A város, amely 1992 óta műemlékvédelem alatt áll, híres a helyben gyártott különleges termékeiről is, mint például a Moser-üveg, a karlsbadi porcelán vagy a Becherovka likőr. És még egy tipp: Prágából jövet megállhatunk az 1517-ben alapított Krušovice Királyi Sörgyárnál, ahol igencsak baráti áron vásárolhatunk a finom nedűből.

Címkék: James Bond városa

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

James Bond városa
Zene
  • ZVEKÁN Péter
  • 2013.11.13.
  • LXVIII. évfolyam 46. szám
James Bond városa
Körkép
  • SZILÁGYI Edit
  • 2012.05.09.
  • LXVII. évfolyam 19. szám
Facebook

Támogatóink