James Blunt küzd a csúcson maradásért

James Blunt küzd a csúcson maradásért

A siker titkát legjobban talán Psy fogalmazta meg egy interjúban. Szerinte nem az énekes, hanem a közönség alakít át slágerré egy dalt, a közönség emel fel, és taszít a mélybe egy előadót. Ez egy jó gondolat, ám nem lehet ennyire leegyszerűsíteni.

James Blunt esete jó példa erre. Az 1974-es születésű, katonaként a délszláv háborút is megjárt angol dalszerző a hadseregből hazatérve a zene felé fordult. Elérte ugyan, hogy létrejöjjön és megjelenjen első albuma, ám igazi áttörő sikere a véletlen műve. A zenei világ arénájában James a mögötte álló csapattal csupán annyit hozott össze, hogy a You're Beautiful című dala a brit top100-as lista 75. helyére kerüljön, ami — valljuk be — nem a legjobb eredmény. A Vodafone azonban olaszországi reklámvideójához ezt a dalt választotta ki, így hát a nézők naponta hallhatták. Ennek eredményeként egyre többen kapták fel a fejüket a hallatán, és kíváncsiskodtak, ki lehet az énekes. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a You're Beautifult újból kiadták, James pedig a csúcson találta magát. Ekkor adódott a kérdés: hogyan lehetne ott maradni? Az első slágerének hála ezért sokan megvásárolták a bemutatkozó albumát, a Back to Bedlamet, amelyen olyan számok hallhatóak, mint a High, a Wiseman és a Goodbye My Lover. Mindből sláger lett, és ez jól jövedelmezett.

Bemutatkozásnál rögtön ekkora sikert elérni azonban kétélű fegyver, hiszen ezt a jövőben túl kell majd szárnyalni. A kérdés csupán: hogyan. Megoldást azonban nem talált az énekes, és meg sem tudta közelíteni előző sikereit. A 2007 szeptemberében kiadott All The Lost Souls című stúdiólemeze szépen fogyott ugyan, ám a harmadik, a 2010 novemberében piacra került Some Kind of Trouble fogadtatása már kisebb bukással ért fel. Szerencsére ez nem keserítette el Jameset, így hát az idén ismét új anyagot jelentetett meg. Negyedik stúdióalbumának előhírnökét, a Bonfire Heart című felvételt július 29-étől sugározzák a rádiók, forgalomba pedig október 7-én került. A zeneszámot az énekes a coloradói OneRepublic frontemberével, az ötletekből soha ki nem fogyó Ryan Tedderrel írta, aki egyben a szerzemény producere is. A Bonfire Heart videoklipjében James kedvenc hobbijának, a motorozásnak hódol, azonkívül barátságokat köt, fényképez és még egy rendőr is lekapcsolja gyorshajtásért. Az út végén betér egy lagziba, melynek eredetileg egy bulinak kellett volna lennie. Ebben az utolsó jelenetben — mely egy bár parkolójában játszódik — mindenki szerepel, akivel az útja során találkozott. Úgy tervezték, hogy egy nagy bulit szerveznek, melyet majd filmre is vesznek, ám hatalmas meglepetés érte őket. Szervezési mulasztás miatt a stáb érkezésekor a bárban egy esküvőt tartottak, emiatt improvizálniuk kellett. James Blunt eljátszotta a násznépnek a You’re Beautifult és a Bonfire Heartot, ami persze az ifjú párnak is nagyon tetszett. Nem az eredeti elképzelés valósult meg, hanem egy igazi lakodalom lett rögzítve, és a mulatozás a klip végén meg is tekinthető.

Blunt tizenegy dalt tartalmazó új nagylemeze Moon Landing címmel Európa legtöbb országában a múlt hónap végén jelent meg. James a koronggal kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Személyes album ez, mely az álmokról, a vágyakról szól. Visszatérés a gyökerekhez, emlékezés régi önmagunkra, tükörbenézés, töprengés azon, mivé lettünk. A végkövetkeztetés az, hogy el kell magunkat fogadnunk olyannak, amilyenek vagyunk, a hibáinkkal együtt.” Érdekességként jegyzem meg, hogy a korongról szintén ismert Miss America című zongorás ballada tisztelgés a legendás Whitney Houston előtt.

Kíváncsian várom, hogy James Blunt vissza tud-e kapaszkodni a legsikeresebbek közé — ezt azonban a közönség dönti majd el.

Címkék: James Blunt
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

James Blunt küzd a csúcson maradásért
Körkép
Facebook

Támogatóink