home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jadar projektum
Talpai Lóránt
2021.12.02.
LXXVI. évf. 48. szám
Jadar projektum

Stratégiai szempontból fontos kezdeményezés — Útlezárásokkal tiltakoztak a polgárok — Újra elnöknek választották Vučićot a haladók tisztújító közgyűlésén

Stratégiai szempontból fontos kezdeményezés

Ez év végére vagy a jövő év elejére készül el a Jadar projektum környezeti hatástanulmánya, mely nyilvános lesz. Megvalósítása a környezeti hatás felmérésének eredményétől és attól függ, hogy mit mondanak a polgárok a várható referendumon a lítiumelem-gyártással kapcsolatban — jelentette ki Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Kiemelte, hogy a projektum stratégiai szempontból fontos Szerbia számára, továbbá kitért a gázárakra is, és leszögezte, hogy a tél végéig változatlan marad a villamos energia, illetve a földgáz ára. A hírhez kapcsolódik, hogy a szerb kormány a napokban kötött gázegyezményt Oroszországgal. „Nagyon fontos Aleksandar Vučić elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Szerbiának szánt gáz áráról és mennyiségéről szóló új megállapodása. Ahogy Európa, úgy hazánk is függ az orosz gáztól” — hangoztatta a bányászati és energiaügyi miniszter. (Tanjug)

 

Útlezárásokkal tiltakoztak a polgárok

Előbb a köztársasági elnöki hivatal előtt tüntettek a népszavazásról és a népi kezdeményezésről, valamint a kisajátításról szóló törvények módosítási javaslatai ellen, ezután pedig Szerbia több városában (Újvidéken, Nagybecskereken, Kragujevacon, Kraljevón, Preljinán és Čačakon) a Kreni — Promeni (Indulj — Változtass) szervezet és több környezetvédelmi egyesület kezdeményezésére szervezett tiltakozó megmozdulás keretében lezárták az utakat. Savo Manojlović, az Indulj — Változtass kezdeményezés képviselője a tüntetések kapcsán azt jelentette ki, hogy a népszavazásról és a népi kezdeményezésről, valamint a kisajátításról szóló törvényjavaslatok alkotmányellenesek, és reméli, hogy visszavonják őket. Manojlović szerint teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az autópályák blokádja törvénysértés, viszont itt polgári engedetlenségről van szó, az esetleges bűncselekmény pedig azért történik meg, mert korábban az állam már megsértette a jogállamiságot és megszegte a törvényeket. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Újra elnöknek választották Vučićot a haladók tisztújító közgyűlésén

Aleksandar Vučić marad a Szerb Haladó Párt elnöke az áprilisi választásokig. A szavazás után azonban a párt újabb rendkívüli közgyűlést tart, melyen új elnököt és új elnökhelyettest neveznek ki. A tisztújító közgyűlésen egyébként nemcsak az elnök személyéről, hanem az alelnökökről is döntöttek. Alelnökké választották Ana Brnabićot, Miloš Vučevićet, Siniša Malit, Vladimir Orlićot, Nevena Djurićot, Aleksandar Šapićot és Marko Djurićot. A Szerb Haladó Párt honlapján olvasható közlemény szerint a közgyűlés elfogadta a párt tízpontos politikai akciótervét, de új főbizottságot, végrehajtó bizottságot és elnökséget is választottak. Ana Brnabić az alelnökké való megválasztása után azt hangoztatta, hogy az elnökség immár kevesebb mint száz tagot számlál, de sok köztük a nő és a fiatal, amire személy szerint különösen büszke. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..