Izzó irodalmi vulkán
(M. T.)
2016.01.11.
LXXI. évf. 1. szám
Izzó irodalmi vulkán

Évfolyamot zárt a zEtna folyóirat —
December 29-én Poszt(h)umusz most megint címszóval a zentai Alkotóházban évfolyamzáró estet tartott a zEtna folyóirat. Nyolc szerző olvasott fel.

Beszédes István szerkesztő elöljáróban elmondta, az est a zEtna tizenharmadik éve indult Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű sorozatának 224., és az idei év 24. eseménye. Ezek egy része a megjelent kötetekre, a másik friss szövegekre fókuszált. Ilyen volt, folyóiratszerű ez a mostani is. És ilyenek a zEtna év- és évfolyamzáró Poszt(h)umusz megintjei is. Az esteken a kéziratokat helyezik a középpontba, és csak gyűrött kéziratból ajánlatos olvasni, könyvből tilos.

Bíró Tímea részben személyes élményekből táplálkozó, rendkívüli érzékenységről tanúskodó négy versét Döme Szabolcs Zsebpénz című míves prózája követte. Míg Hernyák Zsóka fiatal szerzőnő egy cseppet sem ártatlan, A tanár úr tévképzete című „tanmeséje” izgalomba hozta a zentai irodalomkedvelő közönséget, Kollár Árpád készülőfélben lévő, Vule Žurićtyal íródó négykezes prózájának részlete egy, a zeneművekhez hasonló, nyugodt sodrásba vitte a szellemet, a gondolatot. Lennert Móger Tímea újabb vershangját szólaltatta meg, néhány hosszúvers és egy rövidpróza felolvasásával. Sinkovits Péter készülő regényének részlete a szerzőtől megszokott finom eleganciával és érzékiséggel nyűgözte le a hallgatóságot. A szövegi pikantéria folytatódott, megsokszorozódott Szögi Csaba (nem gépen, papíron íródó!) Kismadár a csontketrecben (munka)című regényének részletével, mely könyv központi témája a nők. Wilhelm József egy gyengéd „szövésű” versét a valóságshow-k világát parodizáló, frappáns prózája követte.

— Az idei Poszt(h)umusz nem egy, hanem több folyóiratos est volt, és nem egy egységes világ, hiszen nem is törekedtünk rá, hogy egységesre hangoljuk. Nyolc világ volt, melyek több ponton érintkeztek. Sejtem az előzményekből, hogy ezek a szövegvilágok lassan megérnek. Új kötetek, regények születnek — summázta az est szövegtörténéseit Beszédes.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..