home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Izomnövelés ésszel
Bíró Tímea
2020.02.20.
LXXV. évf. 7. szám
Izomnövelés ésszel

Rendkívül nagy népszerűségnek örvend a konditermi edzés, de nem mindegy, hogyan vetjük bele magunkat a testépítés világába. Az adai Kosányi Sándorban már általános iskolásként kibontakozófélben volt a sport iránti szeretet. Atlétikával kezdett el foglalkozni, majd húszéves korában a hobbiszintű testépítés irányába mozdult el.

Fiziológiai szempontból nem is ajánlott húszéves kor alatt elkezdeni a nagyobb súlyok emelését, ezért Sándor kivárta a legalkalmasabb időszakot, mely dátum szerint 2004. szeptember 1-je volt.

— Akciófilmeken nőttünk fel, ezért a pszichikai ráhatás miatt kezdtem el izmot növeszteni, dolgozni a testemen. Csak később tudatosult bennem, hogy a rendszeres edzés és a testépítés mennyire egészséges hosszú távon. Első lépésként az a legfontosabb, hogy mielőtt belevágnánk az edzőtermi edzésbe, rengeteget kell olvasnunk erről a témáról, hogy fiziológiai tudásra tegyünk szert, megismerjük a test és az izmok működését, illetve felkészüljünk az életmódváltásra. Az edzőtermi gyakorlatokat edző segítségével érdemes elsajátítani, mivel így elkerülhetőek a sérülések.

Sándor szerint nagyon fontos meghatározni, hogy az embernek milyen a testtípusa, mert ez alapján lehet felépíteni az edzések intenzitását és összeállítani az étrendet. Az ektomorf testalkatúak nagyobb mennyiségű táplálékbevitel esetén is szálkás izomzatot tudnak produkálni minden különösebb erőfeszítés nélkül, mivel magasak, és vékony alkatúak. A mezomorf testalkat átmenet az ektomorf és az endomorf között, az endomorfok pedig megfelelő kalóriabevitel esetén is nagyobb méretű testalkatot tudnak felépíteni, viszont nem annyira látványos a létrehozott definíció. A testépítésben nem annyira előnyös az endomorf alkat, ez inkább a súlyemelés terén kihasználható.

Kosányi Sándor (Kosányi Marianna felvétele)

— Bármilyen intenzitású edzésről legyen is szó, elengedhetetlen a bemelegítés és a nyújtás, melyek a testépítők körében gyakran elhanyagolt részei a tornának. Én hobbiszinten űzöm ezt a sportágat, soha nem szerettem volna színpadon szerepelni, inkább a jó és erős fizikum kialakítására törekedtem. Nálam egy egészséges függőség alakult ki, hiszen ez a mozgásforma nagyon hatásos stresszlevezető is. A kezdetek kezdetén 100 kilogrammos testsúllyal indultam, és minden különösebb erőfeszítés nélkül fél év alatt lefogytam 80-ra. Természetesen a táplálkozásomra is odafigyeltem. Tíz év alatt sikerült felépítenem a plusz 30 kg-ot, így most 110 kg a testsúlyom. Óriási hiba, hogy akik erre az útra lépnek, megpróbálják a táplálékmennyiséget nagymértékben lecsökkenteni, holott ehelyett előnyben kell részesíteni a magas fehérjetartalmú, illetve az alacsony szénhidráttartalmú ételeket, és ezáltal megfelelő tápanyagokhoz juttatni a testet, nem pedig sanyargatni. A diéta mindig megbosszulja magát. Az anaerob mozgás használatba veszi az izmokat, melyek ha nincsenek dolgoztatva, akkor elveszítik a funkciójukat, és visszaállnak az alaphelyzetbe, ezért van az, hogy amikor a testépítők nem edzenek, akkor lefogynak. Ezzel ellentétben az aerob sportok esetében (például tenisz, röplabda, kézilabda) a mozgás szüneteltetésével a sportolók meghíznak.

Sándor véleménye szerint sokan esnek abba a hibába, hogy csak bizonyos testrészüket dolgoztatják meg, emiatt pedig aránytalan lesz a testfelépítésük.

— Ha azt látjuk magunkon, hogy a testünk bizonyos részei nem olyan kidolgozottak, akkor érdemes azokra több munkát szánni. A hangsúly a szisztematikus edzésen van, mely során a talpunktól a fejünk búbjáig mindent meg kell dolgoztatni heti három-négy alkalommal. A személyes véleményem az, hogy valójában mindegy, mit, de mozogjanak, sportoljanak az emberek, mert azt látom, nagyon el van tunyulva a társadalom, és ez jelentős egészségügyi gondokat hoz magával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..