Izgalmas térelválasztók

Izgalmas térelválasztók

Lakásunk kialakításakor fontos kérdés, hogyan válasszuk el a tereket. Nagyobb gondot okoz ez a feladat akkor, amikor kis lakásról, esetleg garzonról van szó, hiszen ezekben egy-egy elválasztásnak inkább funkciója van, és nagyon fontos, miként oldjuk meg a terek szétosztását.

MILYEN ELEMET HASZNÁLJUNK?

Bármilyen bútordarabot vagy egyéb belsőépítészeti elemet felhasználhatunk erre a célra, az a lényeg, hogy funkció szerint felossza az egybefüggő teret. Több szempontot is vegyünk figyelembe, amikor választunk: mi a célunk a térelválasztással, mekkora helyünk van a funkciók elosztására, és az sem utolsó szempont, hogy mekkora a keretünk.

 

FELADATA: TAGOL ÉS TÁROL

Ha nem szeretnénk túlgondolni ezt a témát, akkor a legegyszerűbb megoldás egy szabadon álló polc beszerzése és térbe állítása, ezzel máris megoldódott a kérdés. Egyszerre tagol és tárol. Ezenkívül helykímélő, pakolni is tudunk rá, sőt, bővíthetjük is a későbbiekben ugyanolyan polccal.

A kis lakásokban különösen fontos a tárolás, melyet leginkább a függőleges falfelületeken tudunk megoldani. Legjobb választás, ha maximális rakodóteret szeretnénk elérni, hogy a mennyezetig alakítjuk ki ezeket a térelválasztó rendszereket, egyedileg beépített elemekkel, melyeket — ha zárt bútorelemről van szó — akár kampókkal, rudakkal is tudunk bővíteni.

A térelválasztóként használt tárolóelemekben lehetnek áttört polcok, melyekre lámpát helyezve nagyon izgalmassá tehetjük a helyiséget.

Annak eldöntése is fontos, milyen anyagot használjunk erre a célra — tudnunk kell, hogy egy fémből készült, légies darab nem nyomja össze a teret, ezzel szemben a tömör fából készült, nagy bútordarab igen.

 

FÁBÓL KÉSZÜLT TÉRELVÁLASZTÓ

Ha fontos számunkra a természetes megjelenés, akkor ez a legjobb megoldás. Ez az anyag festhető, pácolható, színezhető, minden lakásban jól mutat, és biztosan ki tudunk alakítani belőle olyan elemet, amely a stílusunknak megfelelő. Az elválasztott tér mindkét felét össze kell hangolnunk vele, hogy az egységek harmonizáljanak. Kialakíthatunk fényáteresztőt, illetve olyat is, amely mindent takar. Megvilágíthatjuk alul vagy felül, és biztosra vehetjük, hogy a fényhatások izgalmas hangulatot varázsolnak a helyiségbe.

A választáskor arról se feledkezzünk meg, hogy az elválasztó szűkíteni fogja a teret, noha bizonyos optikai trükkökkel térnövelő hatása is lehet — ide sorolnám a tükrök beiktatását vagy függőleges oszlopok párhuzamos beépítését.

 

PADLÓTÓL A MENNYEZETIG

A térelválasztó magasságával is tudunk játszani. Nem baj, ha kis belmagassággal van dolgunk, hiszen térelválasztónk ettől még érhet a mennyezetig. Hála a légies megoldásoknak — melyek általában fényáteresztőek, körbejárhatóak — könnyedséget csempészhetünk a miliőnkbe.

Kis helyiségekben, például egy fürdőszobában a toalett leválasztására nem feltétlenül kell mennyezetig érő megoldást alkalmaznunk, elég egy ytongból készült pengefal (ez maximum 1,1 méteres magasságig ér), mely később a fürdőszoba többi falával együtt csempézhető.

A teret akár burkolatváltással is megoszthatjuk — például a konyhát és az ebédlőt egy stílus, szín tekintetében megfelelő szőnyeggel, esetleg egy alacsonyabb komóddal.

Ha nagyobb helyiséget szeretnénk felosztani, akár több térelválasztót is használhatunk. Például az egy légterű konyha-ebédlő-nappali esetében alkalmazhatunk pengefalat a nappali lerekesztésére vagy üvegfalat, mely kinyitja a teret és megnöveli a térérzetünket, a konyha lerekesztésére pedig konyhaszigetet és burkolatváltást is. Ez mind-mind optikailag elkülönít, mégis minden egyben marad.

Költségkímélő megoldásként a paravánt ajánlom, melyből létezik klasszikus darab is, viszont különböző díszítéssel az enteriőrhöz tudjuk igazítani.

Bármilyen megoldást válasszunk is, a méretek és a funkciók mellett ne feledjünk a dizájnra is ügyelni.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Otthonosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas térelválasztók
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2020.07.01.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Izgalmas térelválasztók
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2020.06.17.
  • LXXV. évfolyam 24. szám
Facebook

Támogatóink