home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ivica Dačić a szerbiai parlament új elnöke, Kovács Elvira pedig az egyik alelnök
Pannon Rádió
2020.10.22.
LXXV. évf. 43. szám
Ivica Dačić a szerbiai parlament új elnöke, Kovács Elvira pedig az egyik alelnök

A szerb köztársasági képviselőház folytatta az augusztus 3-án megkezdett alakuló ülését. Több mint két hónappal ezelőtt hitelesítették a parlament új összetételében résztvevő képviselők mandátumát, a ház elnökét és alelnökeit azonban nem választották meg, valamint a parlamenti bizottságok tagjait sem nevezték ki. Ezek a teendők ma kerültek napirendre.

A képviselőház elnöke – egy ellenszavazattal – Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt első embere lett.

A VMSZ soraiból Kovács Elvirát a képviselőház egyik alelnökének jelölték, amit szintén megszavaztak a parlament tagjai.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője elmondta, örömmel tölti el, hogy a nemzeti közösségek soraiból két köztársasági parlamenti alelnököt is jelöltek, egyikük Kovács Elvira, a VMSZ, a másik pedig Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Pártja képviselője. Ez hatalmas előrelépés, hiszen a köztársasági képviselőház elmúlt 11 összetételében mindösszesen csak három nemzeti közösségi parlamenti alelnök volt.


Fotó: Tanjug/Rade Prelic/Bs

Kovács Elvira megválasztását 224-en támogatták. A Vajdasági Magyar Szövetségnek korábban sosem volt házelnökhelyettese Belgrádban. Kovács Elvira a Pannon RTV-nek kiemelte, ennek a pozíciónak köszönhetően pontosabb betekintése lesz a VMSZ-nek a parlament munkájába, és nagyobb ráhatása a történésekre. 

A parlament főtitkára a Szerbiai Szocialista Pártból került ki Veljko Odalović személyében, aki eddig a külügyminisztériumban államtitkárként, illetve 2008 és 2012 között főtitkárként tevékenykedett.

A Szerb Képviselőház mai ülésén a parlamenti bizottságokat is kinevezték, a VMSZ képviselői több bizottságban kaptak helyet. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..